Magazin > Film & Glasba & TV
242 ogledov

SitEr: Vsak si želi biti kdaj na naslovnici

Primož Siter Osebni arhiv
Na slovensko glasbeno sceno prihaja staro ime v novi preobleki. Primož P Ram Siter, ki so ga poznavalci slovenskega rocka lahko spoznali kot pevca ter avtorja glasbe in besedil v zasedbi Nevember1, se podaja na samostojno glasbeno pot in predstavlja prvo pesem z naslovom Nova senzacija.

Pesem Nova senzacija v svojem lahkotnem glasbenem aranžmaju nosi le akustične inštrumente ter po avtorjevih besedah odseva rockersko nabritost in kantavtorsko osebnost. Mi smo se s Primožem pogovarjali o njegovih začetkih, sodelovanju z Nevember1 in nastanku videa.

Že kot otrok ste peli v pevskem zboru. Kdaj ste se odločili, da boste glasbo delali tudi sami?

Ja, to so bila leta! Same punce in SitEr (smeh). Zdi se, kot da je glasba našla mene in me nikoli ni hotela izpustiti. Najverjetneje bo vsak umetnik pritrdil, da se za ustvarjanje česarkoli ne moreš odločiti zavestno: "Okej, od danes bom glasbo delal sam!" Ko te takšna sila zagrabi, si njen in preprosto plešeš, kot ona žvižga. Mora se zgoditi na organski način.

Ste tudi moderator na radiu, organizator prireditev, predavatelj veščin javnega nastopanja, oče dveh otrok in še bi lahko naštevali. Kako najdete čas še za glasbo?

Na svetu so ljudje, ki se načrtno izogibajo prostega časa, in jaz se ponosno prištevam v to skupino. Nisem deloholik, nikakor! Le trudim se plodno izkoristiti vseh 24 ur vsakega dneva in počnem samo stvari, ki so všeč meni in tistim, ki so mi blizu. Tako smo vsi zadovoljni. Razumem pa, da sem samo človek in da kakšen dan ne bodo vse stvari na seznamu opravljene, a vedno dam vse od sebe. Aha, pa še to! Doma nimam televizije.

Tudi s skupino Nevember1 ste delovali uspešno – zakaj samostojna pot? Ali kljub samostojni poti ostajate vokalist Nevember1?

Z Nevember1 še vedno uspešno delujemo! Ta bend in prijatelji, ki v njem igrajo, so ena od boljših glasbenih izkušenj, ki je presegla vsa moja pričakovanja v ustvarjanju glasbe. Tudi z njimi imamo "v delu" nove posnetke, ki bodo še bolj "našpičeni" kot prvi album. V tem trenutku fantje vljudno čakajo mojo malenkost in Novo senzacijo. Resnično upam, da nam uspe čim prej pokazati novi material.

Se pa glasba, ki jo ustvarjate na samostojni poti, razlikuje od glasbe, ki jo ustvarjate z Nevember1. Pred leti ste o zasedbi dejali, da ste "zrasli na punku in uporu, kjer mikrofon v roki pomeni stejtment in ne nastavljanje fotografom!" Pesem, s katero prodirate na trg v samostojni zasedbi, pa je čisto nasprotje. Čemu takšna odločitev?

Nova senzacija je malce drugačna od mojega ustvarjanja v Nevember1 le z glasbenega gledišča. Želel sem prepihati svoje glasbene kosti. Vsebinsko pa ni nikakršnih nasprotij, kvečjemu poudarja isto sporočilo duhovnih vrednot in zdravega razuma. Še vedno sem to jaz, z enakimi, le bogatejšimi nazori, kjer je mikrofon še vedno najprej odgovornost in šele potem poza.

Če bi z glasbo želel uspeti zaradi sebe, napumpati svojo ohromljeno samopodobo in zaceliti luknje v samozavesti, bi se prijavil na kakšen talentšov. A sem rajši napisal Novo senzacijo.

Kaj je nova senzacija?

Priznajmo si, vsak od nas, ki kdaj stopi pred ogledalo in pomisli, kako dobro bi bil videti na naslovnici, na TV-zaslonu ali pa morda … kaj pa vem … v intervjuju za Žurnal? (smeh)

Nova senzacija je zaživela tudi v videu. Ali sploh ne nastopate?

Res je. V ponedeljek smo s televizijsko premiero na regionalnem MTV prvič predstavili video. Stvar je zabavna, barvna, v njej nastopi kopica zanimivih ljudi. Celo nemška doga, ovca in piton so se pokazali.

Treba je poudariti, da smo vsi naravnost očarani nad delom, ki ga je opravil producent Tomaž Praunseis iz Jaganath Produkcije! Dokazal je, da je dejansko top umetnik metode stop-motion. Video namreč ni video, ampak zaporedje 6.400 fotografij. Za vsako posebej smo pripravili sceno, in čeprav je bilo delo naporno in je za dve minuti in 40 sekund videa zahtevalo dvanajst celih ur snemanja, se je trud resnično izplačal! V produkciji je sodelovalo 20 ljudi, v glavni vlogi pa sicer nastopi 16-letna Neja Berger, ki se je prav tako izkazala nad vsemi pričakovanji! In ni res, v videu nastopi tudi moja malenkost, le dobro je zamaskirana v belo brado.

Kdaj in kje vas lahko naši bralci vidijo?

Stvar se odvija zelo hitro oziroma nas je popolnoma prehitela, zato bralkam in bralcem trenutno ponujamo komad na radijskih postajah, video na televiziji in spletu, od Facebooka in Twitterja se pa tudi težko ločim. Veselim se, saj bo zelo kmalu zaživela spletna stran in ker s prijatelji pripravljamo vse potrebno za žive nastope. Prvič, za "demo", se preizkusimo v domačem, trboveljskem mladinskem centru v petek, 22. 2. 2013, zvečer.

Kdaj lahko pričakujemo še kakšno novo skladbo?

Kmalu, prav gotovo.

Kakšni so vaši cilji? S čim nas boste še presenetili?

V glasbenem smislu bi rad šel "with the flow". Idej je ogromno, več, kot jih lahko stlačim v resničnost. Ljudi, s katerimi bi rad sodeloval, pa tudi. Ampak lepo po vrsti! Odločil sem se slediti notranjemu glasu, intuiciji in navdihu, brez pritiska in rokov za oddajo. Upam si trditi, da bom v prihodnjih mesecih predstavil nekaj singlov in jih morda seštel v album.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.