Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Škandali in vrnitve odpisanih

50 koncertov Michaela Jacksona bi morala biti vrnitev leta, a je usoda zavrtela Žurnal24 main
Letošnje leto so na glasbeni sceni zaznamovale bizarne scene na podelitvah nagrad, domnevna dvospolnost Lady Gaga in vrnitev r'n'b dive Whitney Houston.

V naraščajoči priljubljenosti spletnih mrež Myspace, Facebooke in Youtube je letos svet doživel preboj številnih glasbenih anonimnežev. Poleg Lady Gaga, Florence and the Machine, Pixie Lott in La Roux moramo izpostaviti tudi "ljudske" ljubljenčke, kot je Susan Boyle. Brezposelna Škotinja je v oddaji Britanija ima talent občinstvo osvojila z angelskim glasom, na Youtubu si je njen posnetek ogledalo več kot 40 milijonov ljudi, njena zgoščenka pa beleži največ prednaročil v zgodovini. Še vedno pa se ljudje sprašujejo, ali bi Susan, ki je postala simbol za antihollywoodski prototip uspeha, zaslovela, če bi bila videti drugače (bolje) in bila nekaj let mlajša.

 

Komericalno manj odmevni in hkrati veliko bolj glasbeno navdušujoči so prodori britanske zasedbe Bat for Lashes, White Lies in avstralske skupine Empire of the Sun.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Škandali na podelitvah nagrad

Odmevnejši glasbeni dogodki so vsako leto tudi podelitve glasbenih nagrad. Ker so na (glavnih) MTV-jevih podelitvah kraljevala ista imena: Beyoncé, Jay-Z, Lady Gaga, Coldplay, Green Day in v zadnjem četrtletju Taylor Swift, si bomo podelitve zapomnili po dveh odmevnejših incidentih: na losangeleški podelitvi MTV-nagrad se je igralec Sacha Baron Cohen v liku Bruna spustil s stropa in z zadnjico sedel na Eminemov obraz. Drugi dogodek, ki je s polnjenjem rumenega tiska potenciral priljubljenost glasbenega monopola, pa se je zgodil septembra na podelitvi MTV-videonagrad, ko je Kanye West med zahvalnim govorom Taylor Swift dejal, da si nagrado zasluži Beyoncé. Usodni otrok Beyoncé je situacijo popravila, ko je Taylor povabila na oder in ji ponudila priložnost, da se zahvali, s tem se je spretno izognila morebitni zaznamovanosti in pridobila dodatno priljubljenost. No, vsaj za prvi omenjeni incident smo lahko prepričani, da je bil zagotovo odigran.

 

Leto 2009 si bomo zagotovo zapomnili po napovedanih vrnitvenih koncertih Michaela Jacksona, ki pa jih je preprečila tragična smrt kralja popa. Najdaljše žalovanje, ki se je od junija vleklo skozi poletje, bo še dolgo najodmevnejša smrt zvezdnika. Glasbeni svet pa je izgubil še enega pevca: Stephena Gatelyja, člana irske zasedbe Boyzone. Nenadna smrt 33-letnega pevca, tekstopisca in igralca je svet pretresla 10. oktobra.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vrnitve leta

Zato pa smo na drugi strani videli vrnitve zvezd, za katere smo menili, da jih je droga zdavnaj zapeljala. Maja se je po petih letih na glasbeno prizorišče vrnil raper Eminem z albumom Relapse in s singlom We made you osvojil prva mesta glasbenih lestvic. Whitney Houston je septembra po sedmih letih izdala album I turn to you. Za njeno vrnitev pa ima verjetno največ zaslug producent Clive Davis, ki jo je prepričal, da svet še vedno rad prisluhne njenemu glasu. Najdrznejši glasbeni kritiki so si upali javno zapisati, da njenega glasu že dolgo ni več.

 

Zato pa je bil ob vrnitvi na sceno toliko uspešnejši Robbie Williams. Oktobra je izdal album Reality Killed the Video Star, ki ga bo predstavljal prihodnje leto na svetovni turneji. Ne smemo pa pozabiti na pop princesko Britney Spears, ki je letos potrdila vrnitev in z albumom Circus ter istoimensko svetovno turnejo pokazala, da še ni pripravljena na upokojitev. Žal se je iz osebne krize zbudila v veliko bolj zasičen glasbeni trg, v katerem se bo morala za nekdanjo slavo veliko bolj potruditi.

 

Glasbene sladokusce pa so navdušili tudi novi glasbeni izdelki Boba Dylana, Pet Shop Boys, Pearl Jam, Faith No More in Prodigy. Slednji so nas navdušili z vrnitvijo h koreninam in ponovno obuditvijo punka v elektro preobleki.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Odmevnejše turneje

Kljub globalni gospodarski krizi je bilo letošnje leto tudi leto zaslužkov. In ker glasbeniki z vse slabšo prodajo zgoščenk ne služijo več toliko kot nekoč, se več pozornosti namenja koncertnim turnejam. Prvo mesto po pompoznosti je zagotovo pripadlo irskim rokerjem U2, ki s turnejo (ki še vedno poteka) 360 stopinj jezijo tako okoljevarstvenike kot humanitarne organizacije, saj naj bi veljala za najdražjo turnejo. Odmevnejša je bila tudi turneja pop kraljice Madonne, ki pa se s Sticky and sweet Tour ni ustavila v Ljubljani.

 

Naveličali so se kolektiva

Žal smo se morali posloviti od izvajalcev, ki so se odločili, da ne bodo delovali znotraj uveljavljenih glasbenih skupin. V zadnjem mesecu je z odhodom presenetil kitarist John Frusciante, ki je skupino Red Hot Chili Peppers zapustil že drugič, a je žalost odveč, saj se bo posvetil samostojni glasbeni karieri. Britance pa je šokiral razpad skupine Oasis. Brata Gallagher sta priznala, da bratska ljubezen ni močnejša od ustvarjalnih nesoglasij. Nostalgike, ki so v 80-ih plesali na pesem Take on Me, je presenetila vest, da se po 25 letih delovanja razhaja tudi norveška glasbena skupina A-ha. A tudi člani A-ha bodo glasbeno pot nadaljevali v solo projektih.

 

Ob vseh dogodkih, ki so zadnje leto zaznamovali svetovno glasbeno sceno, ne smemo pozabiti, da je glasbena industrija prav tako del gospodarstva. Žal so ekonomske premise velikokrat pomembnejše od ustvarjalnih. Kljub vsemu se nekaterim uspe izogniti direktivam založnikov in menedžerjev in ustvarjati glasbo, ki za vedno zaznamuje določeno dobo ali leto. Teh pa je bilo letos kar nekaj, za vsako uho so se našle skladbe, ki si jih bomo predvajali tudi prihodnje leto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.