Magazin > Film & Glasba & TV
21 ogledov

Skupaj proti usmrajeni kulturi

scena 15.01.14. tiskovka vie negative, sng drama ljubljana, foto: sasa despot Saša Despot
Za generacijo, ki noče biti del Kulture.

V Mali drami SNG Drama Ljubljana bo jutri premierno uprizorjena Generalka za generacijo, ki je nastala v sodelovanju Drame in Vie Negative, mednarodnega projekta, v sklopu katerega pod vodstvom Bojana Jablanovca že več kot deset let delujejo različni performerji.

"Generalka za generacijo je obračun s kulturo, ki ji ne pripadamo, obračun s prihodnostjo, ki je nočemo, in obračun z našo generacijo, ki to že predolgo prenaša. Dramski igralci v tej predstavi nastopajo kot vloge, performerji Vie Negative pa kot njihovi avtorji. Predstava uprizarja nemoč obeh," so Generalko za generacijo opisali Marko Mandić, Katarina Stegnar in Gregor Zorc, ki bodo nastopili kot performerji, ter opozorili, da je avtor koncepta in režiser Jablanovec pred tem sprejel dve pomembni konceptualni odločitvi.

Kultura v ideoloških plenicah

Predstava po besedah performerjev, ki jih bodo igrali Boris Mihalj, Veronika Drolc in Matija Rozman, ne bo zlitje dveh ustvarjalnih principov, temveč njuno soočenje, prav tako pa ne napad "neinstitucionalne ekscesne norosti" na "estetsko ubranost institucije", ampak soočenje s skupnim sovražnikom – Kulturo.

"Kultura je koncept, ki ga slovenska politika iz generacije v generacijo zavija v svoje ideološke plenice – danes je to usmrajeni koncept povprečnosti, potrošništva, kulturne industrije in svobodnega trga, socialnega pravičništva, razsvetljenskega razumništva, nacionalnega napuha in moralistične skrbi za javni interes," še pravijo člani Vie Negative in ministru za kulturo Urošu Grilcu sporočajo, da se s spreminjanjem produkcijskih pogojev njihovega dela spreminjajo tudi pogoji njihovih življenj in da se mu "z nami ni treba več ukvarjati".

Enaki problemi, druga oblika

Čeprav bi Igor Samobor, ravnatelj Drame, ki je koproducent predstave, ob tem, kot je dejal v šali, lahko rekel, da "to ne odraža mnenja uredništva", sodelovanje z Vio Negativo pozdravlja, saj se ne glede na razlike med njimi "v gledališču vsi ukvarjamo z enakimi problemi, razlika je morda predvsem v obliki, v zadnjem času pa so tudi te razlike vedno manjše".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.