Magazin > Film & Glasba & TV
160 ogledov

Skupina z desetimi pridevniki

Grimmski Žurnal24 main
V četrtek, 26. 3., bodo v ljubljanskem klubu Orto bar nastopili Grimmski. Koncert bo sovpadel z obletnico izdaje njihovega prvega albuma Random Saviour.
Ali ste po štirih letih zadovoljni s tem, v katero smer se je razvil vaš zvok?
Peter: Smo zadovoljni. Nismo bend, ki se je slučajno odločil, da pride na sceno, temveč smo se dogovorili, da gre za dolgoročni projekt.

Opisujejo vas kot alterelektropoprock? Kaj od tega ste res?
Irenej: Nismo zadovoljni, če pred imenom naše skupine ni vsaj deset pridevnikov (smeh).

Torej ste rdeče-zeleno modro-rumeni, kaj pa ste res?
Jure: Črni (smeh). Lepo bi bilo, če bi bili lahko rock.
Peter: Najlepše bi bilo, če bi bili lahko samo rock. Ker smo rock, kot ga mi vidimo, da bi moral biti.
Irenej: Problem je, ker so tudi Guns 'n' Roses rock.
Peter: Ja, to je zgolj problem žanrske opredelitve. Še večji problem je, ker je ogromno "sranja" rock, pa tega niso vredni.
 

Grimmski

Skupino, ki glede opredelitve njihovega žanra sarkastično pravi, da niso zadovoljni, če pred njihovim imenom ni vsaj deset pridevnikov, sestavljajo člani Peter Žargi, Irenej Mesiček, Jure Baloh, Bor Gregorčič, Asiana Jurci Arci in Veronika Pučko in delujejo v tej zasedbi že štiri leta.

Ob besedi Grimmski slišim, preberem veliko pozitivnih kritik. Kako to deluje na vas?
Jure: Spodbudno.To te še dodatno podžge, da se na odru še bolj potrudiš in se ne osmešiš.
Peter: Saj nam ne manjka samozavesti (smeh). Mi smo se imeli za perspektiven bend še pred temi kritikami. Poslušalce dobiš tako in tako. Dandanes ljudje poslušajo tako "sranje", statistično gledano bo verjetno tudi tebe kdo poslušal.

Ali vas radijske postaje predvajajo? Kako ste zadovoljni s predvajanjem slovenske glasbe?
Irenej: Radio Študent nas.
Jure: Pa baje Radio Koper.
Peter: Val 202 nas je lepo presenetil, ker so nas vključili v popevko tedna, česar sploh nismo vedeli. Zmagal je Vlado Kreslin , pošteno (smeh). Vsaj v slovenščini poje, kar je za popevko tedna skoraj nujno.
Irenej: To je ravno problem, da se slovenske glasbe, ki ima angleška besedila, ne obravnava kot slovenske. Zato pa morajo predvajati toliko nekvalitetne glasbe, tudi če dobijo kaj dobrega od slovenskih glasbenikov, to nič ne pomaga.

Grimmski © Osebni arhiv

 
 
 

Vsem, ki se lotevate pisanja besedil, poglejte si, kako je to videti pri Siddharti, in ustvarjajte ravno nasprotno. Če govorimo o besedilih kot liriki, poeziji, je to primer, kako se stvari ne dela.

Peter Žargi o minimalizmu v njihovih besedilih

 
Zakaj imate angleška besedila? Ciljate na tujino?
Peter: Pa to ni zgolj zato, ker "ciljamo na tujino", ampak zato, da nas lahko razumejo povsod. Predvsem nam je to pomembno, da nas razume čim več ljudi. Meni osebno je lažje pisati v angleščini, predvsem zaradi bolj primernega izrazoslovja in zato, ker več stvari lahko poveš bolj jedrnato.

Producent vaše plošče Random Saviour je bil Peter Penko, kako ste prišli v stik z njim?
Irenej: Njega si nekako izbereš. Že v srednji šoli, ko smo poslušali določeno slovensko glasbo, smo preverili, kdo je bil producent, in je bil Peter Penko. 

Album ste izdali v samozaložbi, zakaj?

Peter: Glavni razlog je umetniška svoboda, hkrati pa smo želeli poslušalcem album ponuditi brezplačno (album Random Saviour si lahko brezplačno naložite na spletni strani grimmski.com, op. p.). Pa hkrati nismo dobili nekaj finančne pomoči. Nekoč ti je založba nekaj ponudila v zameno za to, da si bil "njihov" in se jim ustvarjalno podrejaš. Če ti ponudijo dobiček, s katerim bi lahko vsaj v prihodnosti ustvarjal po svoje, si se pripravljen podrediti njihovim trenutnim zahtevam. Če pa ti ne ponudijo ničesar, ti pa naj bi se njim prilagajal, pa ti osnovna matematika da vedeti, da je samozaložba edina alternativa.

Niti promocije vam ne morejo ponuditi?
Jure: V bistvu ti ničesar ne morejo zagotoviti, obljubiti. Lahko se zgolj potrudijo. Mi pa smo imeli jasno sliko, kaj lahko ponudimo. Vse.

Tokrat nastopate v Orto baru, kaj pa kakšna samostojna turneja?

V Orto baru nastopamo ob obletnici izdaje albuma Random Saviour. Sicer pa 28. nastopamo v mariborski Pekarni, to pa bo v okviru YounGunz Tour pod okriljem revije RSQ. Nekaj smo nastopali in si pridobili malce kilometrine, kar je samo dobro, ker smo se veliko naučili tudi od ostalih glasbenih skupin. Sicer pa neka turneja v Sloveniji ni možna.
Jure: Turneja pri nas izgleda tako, da greš igrat v druge kraje, spat pa hodiš domov (smeh).
Peter: Naslednja stvar je, da si ustvariš tako ime, da bodo ljudje hodili na koncerte, da bi nas poslušali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.