Magazin > Film & Glasba & TV
61 ogledov

Slavni režiserji in njihove muze

Tim Burton in Johnny Depp sta sodelovala že večkrat, nazadnje pri filmu Alica v Žurnal24 main
Režiserji ne skrivajo svojega navdušenja nad določenimi igralci. Celo priznavajo, da dajejo prednost nekaterim igralcem, ki jih imajo v mislih že pri zasnovi filma.

Zato opažamo režisersko-igralske pare, ki se ponavljajo iz filma v film. Režiser David Fincher in igralec Brad Pitt sta nazadnje sodelovala pri filmu Nenavaden primer Benjamina Buttona, a sta sodelovala tudi pri filmih Sedem, Alien 3 in Klub golih pesti, kjer je Brad Pitt blestel kot Tyler Durden.

Tim Burton ne skriva svojega navdušenja nad igralcem Johnnyjem Deppom in igralko Heleno Bonham Carter. Tim Burton je menda Deppov največji oboževalec. Skupaj sta sodelovala pri filmih Edvard Škarje, Ed Wood, Brezglavi jezdec, Čarli in tovarna čokolade in Hudičev brivec: Johnny Depp pa je posodil glas liku v filmu Mrtva nevesta, ki ga je režiral Tim Burton.

Slednji prav tako rad sodeluje z igralko Helen Bonham Carter, s katero je sodeloval pri prihajajočem filmu Alica v Čudežni deželi, mimogrede, v tem filmu bo igral tudi Johnny Depp. Burton pa je s Heleno sodeloval tudi v filmih Planet opic, Velika riba, Čarli in tovarna čokolade, Hudičev brivec. Helen je posodila glas tudi liku v filmu Mrtva nevesta.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podobno simpatijo opažamo med Leonardom DiCapriom in Martinom Scorsesejem, ki sta sodelovala pri filmih: Dvojna igra, Letalec in Tolpe New Yorka. S slednjima je Scorsese dobil nominaciji za najboljši film, za Dvojno igro pa je prejel oskarja za najboljšo režijo in najboljši film.

Režiser Christopher Nolan je posnel le šest filmov v svoji karieri, a je Christian Bale zaigral v vseh šestih. Prav Nolan in Bale naj bi bila znana po tesnem sodelovanju in obojestranski naklonjenosti pri ustvarjanju filmov. Skrivnostna sled, Batman: Na začetku in Vitez teme pa so trije filmi, ki so poželi velik uspeh. Zagotovo je kemija, ki jo premore dvojec, pripomogla k svetovni slavi.

Robert Rodriguez je večkrat poudaril, da je Salma Hayek njegova muza. Menda je Rodriguez uspel prepričati Salmo, da je s kačo na ramenu plesala v filmu Od mraka do zore.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Hayekova je povedala, da bi vlogo gladko zavrnila, če ne bi režiral omenjeni režiser. Skupaj sta sodelovala še pri filmih Desperado, Mali vohuni 3-D: konec igre, Zbornica, Tekmovalec in Bilo je nekoč v Mehiki.

Ridley Scott je povedal, da med njim in igralcem Russelom Crowom obstaja nekakšna sinergija. Poleg filma Gladiator sta uspešno sodelovala še pri filmu Čudovito leto, Telo laži in Ameriški gangster. Govori se, da naj bi sodelovala tudi pri prihajajočem filmu o Robinu Hoodu.

Hollywoodska stalnica že nekaj časa
Ko pogledamo dve desetletji v preteklost, bomo tovrstno vez med režiserjem in igralcem opazili tudi pri snemanju filma Terminator 1. James Cameron in Michael Biehn sta kasneje sodelovala še pri Nezemljanih in najdražjem filmu vseh časov: Avatar, ki ga bomo kmalu lahko gledali tudi v slovenskih kinematografih.

Zgoraj našteti dvojci zagotovo niso edini filmski dueti, ki večkrat sodelujejo. Vsi pomnimo besede Pedra Almodovarja, da je Penelope Cruz njegova muza in jo v naslednjem njegovem filmu skorajda lahko pričakujemo. Tudi režiser Woody Allen je Scarlett Johansson imenoval "muza", pa režiser Wes Andersdon igralca Billa Murraya. In če za muze velja, da navdihujejo ustvarjalce, potem smo lahko le veseli, da režiserji najdejo navdih v igralcih in se veselimo prihajajočih produkcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.