Magazin > Film & Glasba & TV
45 ogledov

Šli so do konca!

1/63
Žurnal24 main
V ponedeljek je bila v Gallusovi dvorani na sporedu premiera glasbene komedije Do nazga. Triurna predstava je postregla s humorjem, pevskimi in plesnimi vložki. Fantje so šli tokrat do konca!

Do nazga je slovenska odrska različica filmske uspešnice The Full Monty iz leta 1997, ki je požela salve smeha in navdušenja med vsemi generacijami, prislužila pa si je tudi nominacije za štiri oskarje.  
 
Predstava pod režiserko taktirko Matjaža Pograjca, za prevod je poskrbel Lado Bizovičar, prikazuje brezposelne delavce v nekoč cvetoči železarski industriji. Šest moških, šest popolnoma različnih karakterjev se odloči po vzoru slačifantov Chippendales odplesati striptiz. Osrednja figura in idejni vodja je Jernej Lukan (Uroš Smolej), brezposelni oče, nezmožen plačevati preživnino za sina, ki noči preživlja kar v šotoru. Preostalih pet moških zajema grickajočega debelinkota, Bosanca, ki ga tare prekratka moškost, nežna fanta, ki se zaljubita, in obubožanega starca, ki mu lahko zavidamo le plesni korak.   
 
Zgodba nas popelje skozi duhovite dialoge, ki se dotikajo brezposelnega vsakdana, ljubezenskih težav, podrte samopodobe in navsezadnje neizmerne ljubezni med očetom in sinom. Predstava je polna ironije, obupa, zavidanja, jeze, naveličanosti in na koncu poguma. Šest plesalcev kljub vsakodnevnim težavam pridno vadi svoj življenjski ples. V neizmerni želji, da bi ponudili nekaj več, nekaj posebnega, obljubijo, da bodo šli do konca.   
 
Večina bi se verjetno strinjala, da ne bi bilo nič narobe, če bi triurni predstavi pristrigli kakšno uro, odvzeli kakšen pevski in plesni vložek, vendar se zdi, da edinstveni konec vse to odtehta. Nabito polna dvorana se razživi, slišati je žvižge, nekatere pripadnice nežnejšega spola zadržujejo dih. Plesalci plešejo, pojejo, se slačijo in na koncu, ko jih od obljube ločijo le še tangice, ugasne luč, fantje pa v nežni senci dejansko obstanejo nagi. Resnično kapo dol!  
 
Kot zanimivost lahko omenimo, da je v uverturi nastopila seksapilna Rebeka Dremelj, preseneti poljub Daniela Malalana in Gašperja Jarnija, medtem ko med igralci blestijo predvsem očka Uroš Smolej, Bosanec Sebastjan Starič in čistilka Nuška Drašček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.