Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Sljehrnik, razpet med tu in onstran

Sljehrnik Radovan Čok, Gledališče Koper
V Gledališču Koper je prejšnji teden krstno uprizoritev doživela burkaška moraliteta z naslovom Sljehrnik Iztoka Mlakarja. Uprizorili jo bodo tudi nocoj ob 20. uri.

V življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov. To zelo dobro ve tudi Mlakarjev slehernik, novodobni slovenski bogataš, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna izterjevalka, pred katero ni moč ubežati. Iztok Mlakar se je tokrat navdihoval pri Hugu Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti za salzburški festival napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka, katere motiv izhaja iz angleške srednjeveške moralitete (The Sononynge of Everyman).

Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik – Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju bistva motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje, ampak ...

Iztok Mlakar, igralec in kantavtor ter član novogoriškega dramskega ansambla, je z žlahtno rahločutnostjo, ostrim švrkanjem, vendar vselej tudi srčnim razumevanjem človeških vrlin in "vrlin" ustvaril zavidljiv opus songov in komedijo Duohtar pod mus!, ki je v režiji Vita Tauferja in koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica doživela več kot dvesto ponovitev ter prejela vrsto nagrad in priznanj.

Cena vstopnice ni znana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.