Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

"Slovenci smo majhni, smo pa strup"

Ema 2014 Saša Despot
Zmagovalka Eme 2014 Tinkara Kovač pravi, da si na Evroviziji želi nastopa v živo ...

Ena zmaga je osvojena, že razmišljate o Evroviziji?
Posebnih priprav ne bo, saj skladba kot taka že funkcionira. Taka je bila mišljena in verjetno je to to, kar je občinstvo prepričalo, da je glasovalo zame. Zahvaljujem se za vse glasove. Verjetno pa bo ekipa naredila vizualno nadgradnjo, ki jo Evrosong pričakuje, jaz pa se jim bom z veseljem prepustila. 

Kako je prišlo do sodelovanja z Raayem?
Z Raayem sva se spoznala na lanskih Melodijah morja in sonca, takrat sva tudi rekla, da bi lahko skupaj kaj ušpičila. Kasneje mi je predstavil skladbo, ki sva jo sprva namenila za radijske valove, a je nato prišlo še povabilo s strani strokovne žirije, pa sva si rekla: Gremo na Emo, da bo skladbo slišalo še več ušes. 

Za seboj imate Raaya, Hannah Mancini, Niko Zorjan, Manco Špik … sama znana imena domače glasbene scene.
Močna ekipa. Hannina besedila in delo cenim, dobro je, da je zraven tudi angleško govoreče bitje, ki poskrbi, da je vse tako kot mora biti tudi v angleščini. Manca Špik je tisto dekle, ki je skupaj z enim izmed mojih prvih fanov, Valerijem, njenim bratrancem, prihajala na moje koncerte. Lani sem na Slovenski popevki kot strokovna žirantka navijala za njeno glasbeno rast. Nika Zorjan pa je lep in svež obraz na slovenski glasbeni sceni, prvič pa sva se srečali na neki oddaji v Mariboru, kjer sva skupaj tudi zapeli. 

Vidim, da imate s svojimi oboževalci tako lep odnos, da jih poznate kar poimensko. Nekoč ste svojo oboževalko celo rešili pred samomorom.
Bilo jih je par in k sreči sem jih s svojo glasbo odvrnila od tega dejanja. 

Se vam zdi, da so vam oboževalci danes na ta način vrnili pozornost?
Hvala za opozorilo. Verjamem, da je tako.

Ker ste zmagali ravno vi, se zdi, da so ostali tekmovalci poraz prenesli prav športno.
Z vsemi sem že sodelovala. Imam pač svoja leta (smeh), na glasbeni sceni sem že sedemnajst let. Ko mi je bilo štirinajst let, sem s Samuelom Lucasom pela na terasi v Izoli. Takrat sem oboževala Michaela Jacksona, on ga je oponašal in že takrat imel odličen vokal. Z mamo sem prišla na pico in ga izpod odra gledala kot oboževalka, ko pa je slišal, da tudi jaz pojem, me je povabil na oder in tako sva zapela Black or White. Z Bilbi sva bili solistki na kurentovanju, z Rudijem Bučarjem sem imela koncert na valentinovo, prijatelja pa sva že od malega, z Elevatorsi pripravljam nov projekt, pri Muffih je bil Dorian bobnar v mojem bandu, z Omarjem pa sva skupaj nastopala v dveh televizijskih oddajah. Mislim, da sva takrat tekmovala prav proti Raayu in izgubila. 

Omenili ste mamo, ki je zelo zanimiva oseba, ste ravno zaradi nje takšni kot ste?
Vsekakor. Kolikor je kromosomov, tista polovica je njena (smeh). Ne samo mami, vsem. V tem obdobju predvsem mojemu sopotniku na planetu Zemlja-Mateju, Dali, Almi in moji družini.

Je kaj treme pred Evrovizijo, sploh ker se Sloveniji po navadi vedno kaj zalomi?
To spada zraven. Zavedati se moramo, da je to televizijski šov in da na koncu ni pomembno, kdo zmaga, temveč predvsem, da se države družijo. Upam, da jih bo kmalu srečala pamet in bodo naredili glasbo v živo in s tem bodo dosegli, da se na Evrosong prijavljajo tehtnejših izvajalci. Škoda, da ni tako. Zagotovo vpliva tudi moj nastop in skladba, upam da ni všečna le Slovencem, temveč tudi širšemu občinstvu. Veliko je odvisno tudi od držav, ki so med seboj prijateljice, zraven pa je nekaj mahanja zastav in politike. Slovenci smo majhni, smo pa strup. 

Brez škandala tudi tokrat ni šlo. V sporu sta se znašla Raay in Miša Molk, kaj si mislite o tem?
Dve medijski osebnosti sta se udarili v zakulisju. Raay je skladbo v poslušanje poslal svoji prijateljici Tini (Maze op. a.), ker pa je to Tina, je to verjetno zmotilo. Nekatere ja, nekater ne. Mi smo bili zadovoljni in počaščeni, da je navijala za nas in tudi mi bomo še naprej za njo. Meni osebno, ki sem to doživljala subjektivno in v prvi osebi, se to ne zdi sporno.

Komentarjev 2
  • elat 08:31 12.marec 2014.

    Slovenci smo res strup, še najbolj sami sebi.

  • dd 09:23 09.marec 2014.

    Lepa pesem, zasluži si zmago. Čestitke.