Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

"Slovenci ste glasbeno zelo odprti"

Paul Langley Arhiv izvajalca
Paul Langley. Britanski didžej bo nocoj v klubu Euforia obrisal prah z vinilnih plošč.

Zakaj v tem digitaliziranem svetu ravno vinilne plošče?
Mislim, da imajo vsi veliki ljubitelji glasbe raje vinil, ker je zvok toplejši in ker gre za natančno izdelan fizični predmet – v nasprotju z digitalnim posnetkom. Ljudje radi preberejo drobni tisk v notranjosti in se pozanimajo, katerega inženirja so uporabili. Žal pa mislim, da je vinil zdaj res pri koncu; sam sem ga pri svoji založbi Jackstar prenehal tiskati pred tremi leti, ker je bilo povpraševanje tako majhno.

Kakšni založbi pa se izplača tiskati vinilne plošče?
Komercialni ali pa takšni, ki rada zapravlja denar. Tako meni tudi še en direktor založbe, ki obstaja že od sredine 90. let. Ko ni več založb, ki tiskajo te pesmi, si prisiljen v digitalizacijo.

Kako so se 80. leta razlikovala od 90., kar se tiče klubske scene?
Ko sem se v 80. letih pojavil na klubski sceni, sem vrtel hip hop in soul. Takrat sem bil edini, za katerega sem vedel, ki je imel mešalke, zato so me vedno najemali za zabave. Med letoma 1987 in 1988 pa je acid jazz scena vse spremenila – od tega, kako so se ljudje oblačili, do tega, kako so med seboj komunicirali. Do začetka zgodnjih 90. let se je house scena razdelila na tri dele: house, hardcore in techno. Jaz sem se nekako zlil z zadnjo, čeprav sem še vedno kupoval veliko house glasbe. Vsaj v Veliki Britaniji in posebno v Londonu je bila techno scena na vrhuncu v sredini in ob koncu 90. let.

Je 21. stoletje (naj)boljši čas za didžeje?
Bistva, ki ga je imel didžej, ni več, ker lahko vsakdo kupi prenosnik in programe ter se samookliče za didžeja. Stvari so se zelo spremenile in danes je veliko lažje prodreti na didžejevsko sceno.

Kakšne spomine imate na Slovenijo?
Svojo družino sem leta 2006 peljal na počitnice v Bohinj. Prvič pa sem pri vas nastopil v klubu Africa dve leti pred tem. Leta 2005 sem nastopil v klubu K4, istega leta pa sem v Lipi praznoval svoj 36. rojstni dan. Slovenci ste glasbeno zelo odprti in pripravljeni na zabavo – to mi je zelo všeč. Vedno ko sem pri vas, pa si privoščim kakšno kremno rezino, ki je do zdaj nisem našel nikjer na svetu!

Kaj pa naši didžeji? Jih poznate?
Pred leti sem igral z Umekom in Kanzyanijem, ki ju pozna skoraj ves svet. Slovenija je vedno postregla z dobrimi in nadarjenimi didžeji in producenti, kot so Daniel Gloomy, Lexis, Veztax, Jackie, Trick-C in Rydel.

Kateri so trenutno najboljši klubi na svetu?
Nastopil sem v številnih klubih po vsem svetu in lahko vam povem, da običajno ni klub tisti, ki naredi dobro vzdušje, temveč ljudje. Zato zelo težko odgovorim na to vprašanje. Zelo rad sicer vrtim v klubu Blau v španski Gironi, ki ima odlično opremo in osvetljavo, pa v klubu Petrol v Antwerpnu, ki ima najbrž najboljši zvok.

Kaj pa festivali?
Najboljšo izkušnjo do zdaj sem imel na festivalu Tomorrowland leta 2010 v Belgiji. Organizatorji so res profesionalci, odziv publike pa je bil fenomenalen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.