Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Slovenija na Berlinalu

Berlinale EPA
Na filmskem festivalu v Berlinu se bo govorilo tudi o Slovencih oziroma slovenskih koprodukcijah.

Berlinale je sestavljen iz sedem različnih sekcij oziroma programov. Filme po posvetu s komitejem filmskih strokovnjakov izberejo direktorji sekcij, ki so bili letos izjemno naklonjeni filmom, v katerih diši po Sloveniji.

V programu Forum, ki daje poseben poudarek filmom mladih ustvarjalcev, se je tako znašla tudi češko-slovenska koprodukcija Mlada noč slovenskega režiserja Olma Omerzuja. Film govori o dveh dvanajstletnih fantih, ki se čez noč znajdeta v svetu odraslih. "To ni klasična zgodba o otroštvu, niti običajen film o odraščanju, gre bolj za nekakšno alegorijo, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje," o filmu pravi Omerzu.

Srdjan Dragojević pa se je s komedijo Parada, ki je nastal v srbski, hrvaški, makedonski in slovenski koprodukciji, uvrstil v program Panorama, v katerem predstavljajo neodvisne filme, ki se ukvarjajo s kontroverznimi temami.

V tekmovalnem programu bodo predstavili tudi film Angeline Jolie V deželi krvi in medu, v katerem ima vlogo tudi Branko Đurić.

Koga bo žirija nagradila z zlatim medvedom, bo znano 19. februarja, ko se festival zaključi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.