Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Slovenska Norah Jones

Saša Vipotnik (23), avtorica večine pesmi, je sicer študentka medicine. (Foto: a
1/2
Žurnal24 main
Na Radiu 1 se bo nocoj ob 21. uri s pesmijo Poglej predstavila nova slovenska skupina Neomi. Pogovarjali smo se s pevko Sašo Vipotnik, ki jo primerjajo z Norah Jones.

Skupini ste nadeli ime Neomi? Kaj pomeni?
Pomeni prijetno in sladko. Sicer smo tri leta zelo počasi ustvarjali brez imena, nato pa sva ga lani poleti z Jernejem Kržičem, basistom, našla v Indiji. Spoznali smo Izraelko Neomi Hovav, ki nam je bila zelo všeč, še bolj pa njeno ime (smeh).

V bendu sta dva vaša bratranca, tudi sicer prihajate iz dokaj muzikalične družine. Je bil to faktor, da ste se začeli ukvarjati z glasbo tudi sami?

Gotovo je tudi to eden od razlogov, ni pa glavni. Že od malih nog se ukvarjam z glasbo. S sedmimi leti sem začela igrati klavir v glasbeni šoli. Te sem se po štirih letih naveličala in zaradi Nirvane, Alanis Morrisette in Iron Maiden prijela za kitaro. Petje pa je v moje življenje stopilo precej kasneje. Pri kakšnih petnajstih sem ugotovila, da me to neskončno veseli. Takrat so nastale tudi prve pesmi ...

O čem največ pišete?
Pesmi so osebnoizpovedne, govorijo o stvareh, ki se mi dogajajo v življenju. Včasih tudi komu drugemu ... če želite natančnejši opis, je najbolje, da jim prisluhnete.

Zakaj ste za predstavitev pesmi na Radiu 1 izbrali prav pesem Poglej? O čem govori?
Poglej govori o tem, da smo ljudje različni. Najbrž je bil že vsak v situaciji, ko ga drugi niso razumeli. Daj priložnost drugemu, da čuti, pravi refren in sporoča, naj ne bomo ozkogledi. To pesem smo izbrali, ker sem nam zdi, da bi se lahko ljudi dotaknila. Sicer pa gre za demo posnetek, ki je bil posnet v živo.

Ob poslušanju vaših pesmi velikokrat slišimo primerjavo z Norah Jones. Je med vašimi vplivi? Kateri so še?
To smo slišali že večkrat. Verjetno je res imela nekaj vpliva na naš slog glasbe, saj je odlična glasbenica, ki je všeč vsem članom benda. Od novejših izvajalcev bi lahko omenila še Adele, Florence + the Machine, Lykke Li, Erykah Badu in Rachelle Ferrell, od starejših pa Alanis Morrisette, The Doors, The Rolling Stones in Nino Simone.

Kakšna se vam zdi trenutna slovenska glasbena scena? Se najde kaj, kar vam je všeč?
Ja, najde se veliko bendov, ki so mi všeč, vendar nekaterih žal na naših radiih in televizijah ne predvajajo. Recimo Marshmallow, Grimmski, Moonlight Sky in še bi lahko naštevala. Je že čas za kaj novega na slovenski sceni.

Slišal sem, da snemate album. Kdaj ga bo mogoče slišati?
Tako je. Malo se je sicer zavleklo, ampak upam si trditi, da bo posneto enkrat do poletja.

Za zdaj so na voljo demo posnetki. Kje jih lahko slišimo?
Lahko jih slišite na naši MySpace strani na naslovu www.myspace.com/vipotniksasa. Dve pesmi, Poglej in Again, pa tudi na portalu YouTube.

Kako lahko potencialni interesenti stopijo v stik z vami?
Lahko kar prek naše strani na Facebooku, ki jo najdete na www.facebook.com/neomiband.

Veliko nastopate v živo v duetu po različnih koncertnih prizoriščih. Kje vas lahko vidimo v bližnji prihodnosti?
S kitaristom Tadejem Koširjem velikokrat igrava v duetu v kavarni Mozaik. Točnega datuma za naslednji koncert trenutno ne vem, o tem bomo obveščali prek naše strani na Facebooku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.