Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

Slovenska popevka 2010 Darji Švajger

Slovenska popevka Darja Švajger
1/22
Žurnal24 main
Zmagovalka 48. izbora Slovenska popevka je postala pesem Otok ljubezni, ki jo je zapela Darja Švajger. Pevka si je prislužila tudi nagrado za najboljšo interpretacijo skladbe.

Glavno nagrado letošnjega izbora Slovenska popevka si je pripela Darja Švajger, ki je s pesmijo Otok Ljubezni odnesla nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo in pesem v celoti. Televizijsko in radijsko občinstvo pa je za svoje izvolilo Katjo Fašink in Roka Ferengjo in njuno pesem Nova pomlad.

 

"Ne bi zamenjala nagrade za še eno zmago na Emi. Nobeni nagradi se ne bi odrekla, je moja in je ne dam," je ob zmagi povedala Darja, Rok in Katja pa sta dejala, da sta izjemno presenečena. "Res ničesar nisva pričakovala. Če pričakuješ, si lahko toliko bolj razočaran. Vaje sva imela zadnja dva tedna, med poletjem je vsak potoval s svojimi dragimi. Res se nisva veliko pripravljala. Nagrada občinstva nama daje potrditev, da sva delala dobro."

 

Praznih rok nista odšla niti Srečko Čož, ki je prejel nagrado za najboljše besedilo (Romantičen večer v izvedbi Kristine Oberžan), in Gaber Radojevič, ki je letošnji najbolj perspektiven mlad avtor (Tisto, kar ostane v izvedbi Slavka Ivančiča).

Pestre predpriprave

Da gre za drugačen festival od Eme, se je poznalo tudi v zaodrju. "Vzdušje je bolj belo," je umirjenost glasbenikov med glasovanjem komentiral dirigent Patrik Greblo.

 

Glasbeniki so bili na sobotni generalki dobro pripravljeni, je pa škripalo nekaj tehničnih malenkosti. Zato je izkušena voditeljica Miša Molk v skrbi za naglušne in gluhe gledalce predlagala tišjo glasbo za ozadje, v skrbi za splošni perfekcionizem pa odpravila nekaj napak na trotlbobnu.

 

V zavihku Galerija si oglejte fotografije s festivala.

Da je prava diva, je dokazala na eni strani s tem, da se je tonska mojstrica, ki se je oglasila v njej, z dirigentom Lojzetom Kranjčanom zmenila nadvse vljudno, na drugi pa s povedjo: "Gre za gledalce doma, za te v studiu mi je vseeno." Ti drugi bi ji utegnili še kaj zameriti, če povedi ne bi spremljal njen znameniti zvonki smeh.

Nastopajoči so povedali, da je priprava na Slovensko popevko dolg proces. "Aprila izveš, da si izbran, potem se moraš pripraviti, kako boš postavil aranžma, kako pel, greš snemat v studio. Poleti čakaš, kdaj bo že narejen ta miks, v tem času se moraš dogovoriti za obleko," je razložila pevka-kitaristka Aynee.

Nastopili so:

1. Mozaik – Gašper Rifelj

2. Nore nežnosti – Iva Stanič

3. Otok ljubezni – Darja Švajger

4. Nova pomlad – Katja Fašink in Rok Ferengja

5. Najlepši dan – Aynee

6. Romantičen večer – Kristina Oberžan

7. Mavrica do sanj – Lea Likar

8. Metulj – Naju

9. Signali – Eva Černe

10. Tisto, kar ostane – Slavko Ivančić

11. Poslušaj občutke – Vlado Pilja

12. Odgovor je v tebi – Karmen Stavec

 

Kaj je za razlika med Slovensko popevko in Emo?

Darja Švajger: "Tukaj je orkester, kar je super – čeprav bi bilo fino, če bi se zvok lahko malo posodobil. Morda pa je razlika tudi vsebinska: nočem biti krivična do Eme, toda tukaj je malo bolj oplemeniteno v smislu kakovostne glasbe. Ne gre za zunanji, temveč za vsebinski blišč."

 

Aynee: "Velika razlika je, da je tukaj vse v živo, da ni na matrico. Tukaj je res bolj poudarek na glasbi, gre za višje zadeve, ker je orkester. Dve različni stvari."

 

Kristina Oberžan: "Velika razlika je, tukaj je vse v živo, na Emi pa na matrico. Za glasbenika je to gromozanska razlika. Razlikuje se v tem, ali na odru stoji živ ali mrtev človek!"

 

Slavko Ivančič: "Ah, že v osnovi je bend. Starejši izvajalci imamo veliko let veliko povedati okoli tega benda, daleč od tega, da je idealno, a je drugačen občutek. Bodimo realni, to je lahko festival, Ema pa ne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.