Magazin > Film & Glasba & TV
41 ogledov

Slovenski bo odrapan

"Sem v pričakovanju spota, ki bo še bolj surov in provokativen," pravi 6 Pack Ču Žurnal24 main
Dokumentarci. En slovenski in 43 tujih, od družbenokritičnih do intimnih.

Štiriinštirideset – toliko dokumentarnih filmov bo od danes do 30. marca v sklopu 13. Festivala dokumentarnega filma (FDF) v štirih programskih sklopih prikazanih v Cankarjevem domu in Kinodvoru.


"Spored smo znova sestavili v sodelovanju z Amnesty International Slovenija in izbrali pet filmov, ki se dotikajo perečih tematik sodobnega sveta," o dokumentarcih, ki bodo na ogled v tekmovalnem sporedu, pravi programski direktor FDF Simon Popek.

 

Ker gre za ekstremno nizkoproračunski dogodek, običajno vse rešujemo z gosti iz bližnje okolice,
  o manku gostov pravi Popek. Letos bo festival obiskala režiserka Komunističnega filma Mila Turajlić.

Leto za slovenski hip hop

Kot edini slovenski predstavnik bo tudi tokrat na ogled glasbeni dokumentarec. Če je bil to lani Polka film Dušana Moravca, ki je v ZDA raziskoval slovensko polko, je to letos V letu hip hopa Borisa Petkoviča, ki predstavlja hip hop v Sloveniji.

 

"Film se ukvarja s fenomenom hip hopa. Predstavlja celotno zgodovino slovenskega rapa, razvoj rapa po posameznih slovenskih krajih in največje rap zvezde v Sloveniji," opisuje Petkovič in nadaljuje: "Eden od glasbenikov v filmu reče, da ni boljše forme, kot je rap, da v čim krajšem času poveš čim več; film pa sledi tej maksimi, tako da je, kar se tiče montaže, ta film odrapan."

 

In leto za hip hop Phoenixa

Popek med izbranimi filmi izpostavlja Avtobiografijo Nicolaeuja Ceauşescuja v režiji Andreja Ujice, ki je po njegovem mnenju najboljši dokumentarec zadnjih let, zanimivo pa bo videti tudi 
(ali fiktivni ali resnični, presodite sami) Še vedno sem tu Caseyja Afflecka in Joaquina Phoenixa, uspešnega igralca, ki je prestopil med neuspešne hip hop glasbenike.

 

Med medijsko izpostavljenimi ne gre pozabiti na mafijsko-morilski El sicario: Soba 164 in enega od letošnjih nominirancev za oskarje Življenje na smetišču, ki junija prihaja tudi na redni spored Kinodvora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.