Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

Slovenski nastop še pod vprašajem

scena 14.05.13. hannah mancini, foto: Dennis Stachel (EBU) Dennis Stachel (EBU)
7. januarja bo znano, ali se bo Slovenija udeležila Eurosonga, ki bo letos potekal na Danskem.

"RTV Slovenija bo svojo odločitev o sodelovanju na Pesmi Evrovizije 2014 sprejela do 7. januarja, ko je novi rok Evropske radiotelevizijske zveze (EBU) za potrditev ali odjavo sodelovanja brez finančnih posledic. Šele po omenjenem datumu bomo lahko sprejemali morebitne odločitve, povezane z Evrovizijo," so za Žurnal24 razložili na nacionalni televiziji in dodali, da bo njihova odločitev odvisna od finančnih sredstev.

Izdatki niso nizki. Stroški Eurosonga namreč vključujejo plačilo participacije, ki znaša skoraj polovico vseh stroškov, plačilo najema komentatorske kabine, potne stroške za zunanje in redne sodelavce (letalske karte, plačilo hotela, dnevnice) ter honorarje (kostumograf, plesalci, koreograf, back vokalistke, prevajalci, avtorji glasbe, aranžmaja, izvajalka glasbe in honorarji za izdelavo videospota). "Zato pa vsaka sodelujoča država pridobi pravico do neposrednega prenosa vseh delov tekmovanja za Pesem Evrovizije. Za udeležbo na Eurosongu 2013 so stroški znašali 169.481 evrov.“

"Straight" na zadnje mesto

Slovenija v zadnjih letih na Eurosongu ni dosegala vidnejših rezultatov. Finale smo nazadnje videli leta 2011 (Maja Keuc – No One), pred tem pa leta 2007 (Alenka Gotar – Cvet z juga). Darja Švajger (leta 1995 - Prisluhni m) in Nuša Derenda (2001 – Energy) pa sta nam priborili najboljšo uvrstitev na festivalu. Obe sta pristali na sedmem mestu.

Največ smole pa smo imeli lani, ko smo s Hannah Manici in pesmijo Straight Into Love v polfinalu z osmimi točkami pristali na zadnjem mestu.

Komentarjev 2
  • pesekinmorje 09:46 02.januar 2014.

    Eurosong - ne hvala, nikoli več ...

  • Jaka.marinsek 09:35 02.januar 2014.

    Najbolj pametno bi bilo če bi nehali vsaj 2001 pa naši Anuški. Verjetno še bolje pa da že kar 95-ga po Švajgerjevi.