Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Slovo psihadeličnega Gurleyja

James Gurley
1/6
Žurnal24 main
V Los Angelesu je umrl kitarist James Gurley, ki je med drugim pomembno prispeval k zvoku Janis Joplin.

James Gurley je za posledicami srčnega zastoja umrl le dva dni pred 70-im rojstnim dnem v bolnišnici Palm Springs. Nam pa je zapustil glasbeno dediščino, s katero je pomagal ustvariti zvok psihadeličnega rocka z zasedbo Big Brother and The Holding Company. Slednja zasedba je pomagala k slavi pokojni Janis Joplin.

Številni kitaristi Gurleyju priznavajo inovativni zvok, ki je vplival na njihovo ustvarjanje. Gurley ni  okleval, ko je bilo potrebno prestopiti meje standardnega in zagovarjati nov zvok.Glasen in ezoterični zvok je ustvaril tudi z električnim vibratorjem in celo s stresanjem ojačevalnika med nastopi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po besedah basista Petra Albina so bile njegove inovacije posledica bluesa oziroma bluegrassa iz katerega je izhajal, “kjer je bila čudaškost zaželjena”.

Janis Joplin se je skupini pridružila leta 1966 in kmalu postala prepoznavni znak zasedbe, a je bil Gurley gonilna sila, ki je delovala v ozadju. Prav tako je bil Gurley odgovoren za eksperimentiranje z alternativnim načinom življenja, z glasbenimi inovacijami in tudi z psihadeličnimi drogami.

Gurley je zasedbo Big Brother zapustil leta 1990 in odtlej živel mirno življenje v Palm Desertu. Zadnji album “Pipe Dreams” je izdal leta 2000.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.