Magazin > Film & Glasba & TV
40 ogledov

Smrt za komedijo je tišina

Sljehernik Radovan čok
Dnevi komedije. "Za dobro komedijo je bistven dober igralec," meni režiser Gašper Tič.

Danes se bo na Velikem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje začel festival Dnevi komedije, na katerem se bo do 25. marca zvrstilo 12 uprizoritev; osem v tekmovalnem in štiri v spremljevalnem programu.

Pri izboru letošnje ledene trgatve je imela glavno besedo selektorica Tatjana Doma: "V tekmovalnem programu bomo ponudili osem najaktualnejših, najbolj gledanih in najkakovostnejših komedij, ki so nastale lani. Festival ostaja znotraj uveljavljenih programskih smernic, ker se je v 21 letih izoblikoval v sedanjo tako rekoč klasično obliko in postal blagovna znamka našega gledališča."

Tekmovalni program danes odpira Molièrov Namišljeni bolnik, sledile pa mu bodo predstave Nežka se moži, 39 stopnic, Moje bivše, moji bivši, Proti severnemu vetru, Ne stavi na Angleže, Sljehrnik in November. "Glede na to, da je gledališče živ organizem, ki odseva dogodke v družbi, komedija pa tisti žanr, ki kaže na človeške slabosti in anomalije družbe, menim, da so tudi komedije slovenskih gledališč v koraku s časom," je povedala selektorica. Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo 12 besedil. Nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja ter žlahtno komedijantko in komedijanta bo podelila žirija v sestavi Toneta Partljiča, Janeza Lapajneta in Tanje Roženbergar, na glasovanju pa bodo lahko sodelovali tudi gledalci in vplivali na izbor.

Režiserji o komediji

Na vprašanje, zakaj imamo Slovenci radi komedije, nam je pomagal odgovoriti filmski in gledališki režiser Vito Taufer, ki se na Dnevih komedije predstavlja z burkaško moraliteto Sljehrnik. V tej igra Peter Mlakar, ki je tudi avtor igre. "Ali imajo ljudje radi komedijo? Kritiki je nimajo radi. In to bi bilo lahko kar temeljno vprašanje, namreč, zakaj imajo ljudje radi komedijo in zakaj je kritiki ne marajo? Velikokrat imam občutek, da se imajo kritiki za elito ter se kot del elite dvigajo nad okus in potrebe navadnih ljudi," je dejal Taufer.

Dopolnil ga je kolega Gašper Tič, ki je v Celje pripeljal komedijo Ne stavi na Angleže. "Komedije nimamo radi le Slovenci, Britanci jo naravnost obožujejo. Človek se rad sprosti ob komediji; tako preprosto je, a obenem prihajamo na spolzek teren, kateri nivo komedije ima množica najraje," je povedal režiser in formulo za dobro komedijo strnil takole: "Talent, duhovitost, obvladanje metjeja, znanje in virtuoznost; v vsakem primeru lahko veliko naredi režiser. Bistven pa je dober igralec. In to, da je komedija narejena z okusom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.