Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Spektakel, ki premika meje

Žurnal24 main
Pustolovska akcija Avatar odkriva nove dimenzije - tako z najnovejšo tehnologijo kot s preprosto zgodbo s posebnim sporočilom.

V kinematografe po vsem svetu je prišel težko pričakovani film, o katerem se je govorilo zadnjih nekaj let. Režiser James Cameron, ki pozna recept za uspeh, saj se je podpisal pod filme Titanik, Osmi potnik, Terminator, Resnične laži, je tudi tokrat postregel s spektaklom večjih razsežnosti.

Zgodba govori o dveh svetovih, ki sta med seboj povezana. Glavna nit je Jake Sully, nekdanji marinec na invalidskem vozičku, ki mu misija zaradi smrti brata pade naravnost v naročje. Z nizkimi pričakovanji in zgolj radovednostjo se pridruži ekipi znanstvenikov, ki ustvarjajo posebna bitja, avatarje, ki so podobna modrim bitjem, ki živijo na planetu Pandora. Avatarji se skušajo spoprijateljiti s tamkajšnji ljudstvi, a navidezno prijateljstvo ima globji pomen. Jake se v telesu povečanega in modrikastega bitja takoj počuti odlično, sprva je še posebej navdušen nad tem, da spet lahko hodi in teče. Neustrašen si želi spoznati tisti drugi svet, pri tem pa ima posebno misijo - prepričati ljudstvo, da se iz svojega naravnega habitata preseli. Določeni materialistični osebki se namreč želijo dokopati do posebnega zaklada, ki se nahaja natanko pod naseldbino modrih bitij. Ko se prvi dan spoznavanja novega sveta Jake med bežanjem pred nevarnimi živalmi izgubi, spozna prikupno domorodko, ki mu reši življenje. Splet okoliščin pripelje do tega, da se z njo druži vsak dan in uči navad in veščin pravega avtohtonega ljudstva. Njihov svet ga tako očara, da na trenutke ostaja v precepu - se vrniti v realnost ali ostati v prečudoviti fantaziji. A ukazi nadrejenih so neizprosni - če ne gre zlepa, bo šlo zgrda.

Veličastna bitka dveh svetov je neizogibna. Na eni strani do zob oborožena vojska z najsodobnejšo tehnologijo, na drugi strani bosonogi domorodci z loki in puščicami. Zlo proti dobremu. Umetno proti naravnemu. Pripravljeni proti nepripravljenim. Preračunljivost proti preprostosti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cameron je zamisel za film koval več kot desetletje. Če bi tehnologija omogočala, bi svojo epsko pripoved na filmski trak preslikal že dosti prej. Skrbno je izbiral tudi igralsko zasedbo - s preverjeno Sigourney Weaver, ki je z njim že večkrat sodelovala, ter novincem Samom Worthingtonom. In izkazalo se je za odlično odločitev.

Film združuje več zvrsti - od komedije, drame in pustolovščine, ki so mojstrsko zapakirane v akcijski spektakel. Za vsakogar nekaj. Na svoj račun pridejo tako romantiki kot zapriseženi ljubitelji akcije. Klasična pripoved o prišleku na tuji zemlji, a prikazana na svojevrsten način. Pustolovščina, za katero si Cameron želi, da jo vsak doživi. Pustolovščina, ki gane in da misliti. V prenesenem pomenu prikazuje naš sodoben odnos do narave. Neokrnjena, barvita, bujna in veličastna se zaradi pohlepa in napuha preliva v goreča grozodejstva. Preprosto sporočilo sleherniku, da je skrajni čas, da uzavesti drugačno mišljenje in ravnanje. Pustolovščina, ki premika meje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.