Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Spet bo padel z Lune

Ziggy Arhiv založbe
Ziggy Stardust. Mineva 40 let od izida albuma in rojstva ekscentričnega lika.

V sredo, 6. junija, mineva 40 let od izida enega od najvplivnejših albumov vseh časov – The Rise and Fall of Ziggy Stardust Davida Bowieja. Ta je leta 1972 svetu predstavil androginega biseksualnega vesoljskega rockerja, nad katerim se je navduševala vsa generacija ljubiteljev glam rocka in Bowiejevih sodobnikov, kot so Iggy Pop, Lou Reed in Mick Jagger. V ta namen bodo prihodnji teden legendarni plošček vnovič izdali, na spletu pa ga že lahko poslušate brezplačno.

"To je rokenrol s šminko!"

Za Ziggyja Stardusta oziroma Bowieja v tistem obdobju je John Lennon izjavil, da to ni nič drugačnega, kot to počnejo Beatli ali Stonesi, in da gre le za "rokenrol s šminko". Bolj je bil nad pompom okoli glam rocka in Bowieja v zgodnjih 70. letih navdušen Jagger, ki velja za prvega frontmana, ki se je igral z biseksualnim imidžem. Prav iz tistih dni kroži zgodba, ki je bila pozneje ovekovečena v filmu, posvečenem temu obdobju, Žametne noči (Velvet Goldmine) in ki jo je šele nekaj desetletij pozneje povedala takratna Bowiejava soproga Angie. Ta naj bi svojega moža in Jaggerja našla v postelji. Kaj pa glasba? Ja ...

Ziggyjev vzpon in padec

Na albumu najdemo 11 pesmi, začenši z apokaliptično Five Years, za katero so Bowieju kot inspiracija služile sanje, v katerih mu je pokojni oče povedal, naj nikoli več ne leti in da bo v umrl v petih letih. Izpostaviti je vredno še Moonage Daydream, v kateri je opisano rojstvo vesoljskega mesije, spevno Starman, ki je izšla kot singel in v kateri Ziggy na Zemljo skozi radijske valove prinaša upanje, in Lady Stardust, ki je posvečena umrli ikoni glam rocka Marcu Bolanu, sicer pevcu skupine Tyrannosaurus Rex. Tu je še naslovna Ziggy Stardust s hipnotičnim kitarskim rifom in udarnim refrenom o Ziggyju in njegovem bendu The Spiders from Mars, pa Suffragette City, ki jo je Bowie sprva hotel podtakniti skupini Mott the Hoople, a so se pozneje raje odločili za All the Young Dudes, in nenazadnje Rock 'n' Roll Suicide, kjer Ziggy poje kot ostareli in pozabljeni rock zvezdnik oziroma prikazuje njegov konec. A Ziggy je očitno preživel – 40 let pozneje bo z reizdajo albuma vnovič padel z Lune in spet igral kitaro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.