Magazin > Film & Glasba & TV
14 ogledov

Spet rezi v kulturi

Žurnal24 main
Gledališčniki. Zmanjšanja sredstev ministrstva za kulturo vodijo v odpuščanja, drastično zmanjšanje programa in vračanje evropskih sredstev.

Danes ob 13. uri se bodo na novinarski konferenci v Mini teatru zbrali opeharjeni gledališčniki, ki bodo javnost seznanili z rezultati programskega razpisa ministrstva za kulturo. Združeni predstavniki neodvisne scene bodo ob zmanjšanju državnih sredstev za naslednja štiri leta problematizirali, kaj takšna kulturna politika pomeni za slovensko družbo, in se odločili o nadaljnjih korakih.

Prisotni bodo Robert Waltl (direktor Mini teatra), Alen Jelen (umetniški vodja gledališča Škuc), Alenka Pirjevec (Združenje dramskih umetnikov Slovenije), Živa Brecelj (direktorica Plesnega teatra Ljubljana) in drugi predstavniki neodvisne gledališke scene.

Ukinjanja delovnih mest

Je zaradi tega ogroženo delovanje nekaterih gledališč v Sloveniji? "To je rezultat nepoznavanja dejstev ter ignorance članov komisije ministrstva za kulturo in tamkajšnjih pristojnih uslužbencev. Zmanjšanje sredstev za več kot 30 tisoč evrov vodi neposredno v ukinjanje delovnih mest in drastično zmanjšanje programa Mini teatra, saj v tako velikem znesku sredstev nikjer ne moremo nadomestiti. Vodi tudi v ukinjanje toliko izplačanih honorarjev svobodnim umetnikom in zmanjšanje predstav ter v prekinitev odnosov z evropskimi partnerji, saj zaradi premalo lastnih sredstev ne bomo mogli realizirati dogovorjenih programov, s tem pa bomo verjetno prisiljeni vračati krvavo pridobljena evropska sredstva v blagajno Evropske unije (EU). Očitno ministrstvo raje kaznuje tiste, ki pridobivamo sredstva v EU, kot da bi pomagalo pri realizaciji evropskih projektov," je pojasnil Robert Waltl iz Mini teatra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.