Magazin > Film & Glasba & TV
49 ogledov

Splošni glasbeni bojkot?

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Cenzura. Predin meni, da se na Infonetovih radijskih postajah izvaja cenzura programa.

"Izjavil je, da je za uvrstitev v program treba vplačati 200 evrov za vsako pesem in da imajo v programih njegovih radijskih postaj prednost skladbe, ki jih s svojo skladateljsko ekipo proizvaja sam. Iz povedanega izhaja, da program njegovih radijskih postaj ni več objektiven vzorec komercialnega radijskega programa in da ne zadostuje več merilom za zajetje v avtorsko in izvajalsko obdelavo Združenja Sazas in Zavoda IPF," se je na intervju z Leom Oblakom v sobotnem Dnevnikovem objektivu odzval Zoran Predin.

 

Leo Oblak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V imenu Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev bo skupščini Združenja Sazas (Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije) in svetu Zavoda IPF (Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije) "predlagal, naj s sklepi izločita Infonetove radijske postaje iz obdelave za leto 2010".

Oblak Predina (še vedno) vabi na obisk

Dvesto evrov, omenjenih v intervjuju, ni cena za uvrstitev na program, ampak strošek raziskave, ki pokaže, koliko je pesem všeč poslušalcem in kakšna so njihova pričakovanja, odgovarja Oblak. "Vsak mesec pokličemo več kot dva tisoč poslušalcev. Med temi jih 400 posluša posamezne pesmi, nato pa z od 1 do 5 ocenijo, kako jim je pesem všeč," je opisal potek raziskave.

Sazas poskuša "minimalizirati zlorabe"

Očitane nepravilnosti na Infonetovih radijskih postajah morajo še proučiti, je povedal predsednik Sazasa Matjaž Zupan. "Kakšne bodo odločitve organov Sazasa, ki skrbijo za delitev sredstev, se še ne ve. Vsekakor pa je treba poskrbeti, da se ne bi dogajale zlorabe. Kako jih preprečiti? Najprej se primerjalno preverijo druge radijske postaje. Če je nekje komad zavrten pettisočkrat, drugje pa nikoli, pomeni, da obstajajo anomalije. Zato je treba načine delitve prilagoditi tako, da bodo zlorabe minimalizirane. Če pa nekdo vrti tako svoje kot druge skladbe, to pomeni, da nikogar ni diskriminiral, da ne izvaja cenzure," je dodal Zupan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.