Magazin > Film & Glasba & TV
39 ogledov

Srečni par španskega velikana

Dobrodošli gospod Marshall Slovenska kinoteka
S projekcijo filma Rabelj (El verdugo) so v Slovenski kinoteki odprli retrospektivo velikega španskega režiserja Luisa Garcie Berlange. Danes bosta na sporedu filma Srečni par (Esa pareja feliz) ob 19. uri in Dobrodošli, gospod Marshall! (Bienvenido Mister Marshall!) ob 21. uri.

Kot se dogaja z deli večine velikih cineastov, tudi filmografijo Luisa Garcíe Berlange razlagajo tako skozi njene stalnice kot njena protislovja. Toliko bolj, kot potrjuje sam režiser, ker "je dvoumnost morda tisti koncept, ki je še najbližje mojemu življenju in filmu".

V strnjenem toku druge polovice 20. stoletja je Berlanga v filmske podobe odtisnil svojo predstavo španske resničnosti, razcepljen med lastnim položajem buržuja (anarhista) in svojim kritičnim pogledom na družbeni sloj razkošja in udobja; med ciničnim občutenjem sveta in velikim talentom, s katerim je svojim likom vdihnil nežno človeškost; med izolacijskimi težnjami – proč od modnih smernic – in določenim sozvočjem z gibanji in tokovi evropskega modernizma. Med temi napetostmi je njegov film izoblikoval specifično govorico, edinstveno, dovolj značilno, da je nastal poseben pridevnik berlangovski (berlangiano), ki je v španskem kontekstu v uporabi za označitev nečesa satiričnega, kaotičnega, baročnega v svoji zborovski dimenziji in ovitega s črnim humorjem.

Srečni par gospoda Marshalla
Ob 19. uri si lahko v Slovenski kinoteki ogledate Srečni par (Esa pareja feliz), ki prikazuje Juana (Fernando Fernán Gómez) in Carmen (Elvira Quintillá), mlad par, ki živi v majhni podnajemniški sobici. Ona verjame v srečo in usodo, zato igra na loteriji in zbira vse vrste kuponov. On verjame le vase, v svoj posel filmskega tehnika in predvsem v hitri zaslužek. Ko ju kozmetično podjetje izbere za "srečni par" in ju en dan zasipa z darili, hitro spoznata, da z denarjem ne moreta rešiti svojih težav ...

Sledi Berlangov samostojni celovečerni prvenec in eden najbolj priljubljenih španskih filmov Dobrodošli, gospod Marshall! (Bienvenido Mister Marshall!), ki bo na sporedu ob 21. uri. V zaspano kastiljsko mestece Villar del Río prispe novica o pomembnem državnem obisku. Iz ZDA prihaja komisija Marshallovega načrta, da bi preučila, ali si tudi Španija zasluži gospodarsko pomoč, s katero Amerika po vojni zasipa Evropo. Pod vodstvom gluhega župana (José Isbert) in v obupani želji, da bi na Američane napravili vtis, se siromašno mestece prelevi v Potemkinovo vas, popolno turistično oazo razigranih otrok, žena v barvitih ogrinjalih, postavnih bikoborcev in zvoka kastanjet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.