Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

"Stane toliko kot spot Čukov"

Jože Potrebuješ. O stroških oddaje Na zdravje!, Jasni Kuljaj, TV prihodosti in Križankah.

Ste avtor, scenarist in soproducent oddaje Na zdravje! Kaj je zmagovita formula za dobro gledano narodno-zabavno oddajo?
Na zdravje! ni narodno-zabavna oddaja, ampak združuje vse zvrsti glasbe, ki se lahko najdejo v prime timu nacionalne televizije.

Kaj mislite o tem, da na Valu 202 nočejo predvajati zmagovalcev Eme?
To je njihova odločitev, jaz se v druge medije ne spuščam.

Še vedno gre za RTV Slovenija ...
O Valu 202 imava lahko drugo debato, a ne v tem trenutku. Jaz vem, kaj dela Na zdravje!: združuje glasbene žanre, mesta in podeželje ter Slovencem vsak petek govori, da se nimamo česa sramovati. Nekaj izvajalcev mi je reklo, da se v njej ne vidijo, po drugi strani pa ti isti tarnajo, da nimajo oddaje, v kateri bi se pojavili pred 400 ali 500 tisoč gledalci.

Za katere glasbenike gre?
Ne bom povedal, strinjam pa se, da takšna oddaja manjka.

Govorilo se je, da bo oddajo zapustila Jasna Kuljaj ...
Tudi Boštjan Romih je pred nekaj leti imel te prebliske in sem tudi za to žal izvedel šele iz medijev. Meni bo prvemu žal, če bo ta voditeljski par šel narazen, se pa tega ne bojim.

Potem obstaja ta možnost?
Seveda obstaja. Obstaja velika možnost, da tudi oddaje ne bo več, na nacionalki. Pogodba se nam izteče konec leta.

Je pri Jasni težava tudi v tem, da je na RTVS nočejo zaposliti?
Za to sem izvedel šele, ko se ji ta scenarij ni uresničil, in pri tem nimam nič. Jasna je, ko sem jo povabil k sodelovanju, kipela od sreče, a ljudje se spreminjajo. Upam, da bo to prebolela – ali pa pač ne bo.

RTVS noče razkriti, koliko stane oddaja Na zdravje! ...
Zakaj ne?

Ker ima sklenjeno zaupno pogodbo z VPK (Video produkcija Kregar). Govori se o več deset tisoč evrih na oddajo.
V tej državi se mi zdi nekaj najbolj normalnega, da bi TV Slovenija povedala, koliko stane oddaja. Jaz lahko povem samo, da stane toliko kot malo boljši videospot skupine Čuki.

Koliko pa stane malo boljši videospot skupine Čuki?
Od 10 tisoč do 20 tisoč evrov. Toliko stane oddaja Na zdravje! na ključ.

Vključno z vsemi honorarji?
Z vsemi honorarji razen Boštjana Romiha, ki ga plačuje neposredno TVS. Jaz za te stvari ne vem – nisem vedel, koliko zasluži Jasna Kuljaj, za Boštjana pa sem izvedel iz medijev. Zakaj vam TVS ne pove, koliko stane Na zdravje!, pa res ne vem, ker je številka nadkorektna.

"Jasna je, ko sem jo povabil k sodelovanju, kipela od sreče, a ljudje se spreminjajo." (Foto: Anže Petkovšek)

 

Kaj pa vaš honorar?

Ker sem tudi soproducent, izvem, koliko smo zaslužili oziroma privarčevali ob končnem izračunu in nisem plačan fiksno na oddajo, ampak dobim, kolikor ostane.

Zakaj Na zdravje! snemate v VPK?
S Pop TV smo imeli pogodbo še za eno leto, ampak predvsem Boštjan (pa tudi jaz) si je želel iti v prime time. Ker Pop TV ni imel takšne politike, smo se sporazumno razšli in šli na nacionalno televizijo. Ko so nam tam dali termine za snemanje, sem jim rekel, da se razvedrilne oddaje ne da snemati ob devetih zjutraj, zato smo šli v VPK. Poleg tega je bil Andrej Kregar takrat edini, ki si je upal startati z ničle v svoj minus, in kdor me pozna, ve, da pokažem lojalnost. Televiziji se takšna stvar absolutno najbolj izplača. Ko boste odkrili številke, boste videli, da imamo takšno rentabilnost, kot se šika.

Kako to, da ste se zdaj odločili za Križanke?
Križanke so nastale iz besednega štosa. Ko smo dobili viktorje, smo rekli: Imamo to, zdaj pa padejo samo še Križanke. In smo se tako dolgo hecali, da je postalo res.

Kaj lahko pričakujemo?
Gre za slavospev slovenski zabavni glasbi. V Križankah so se zvrstili glasbeniki svetovnih formatov, tudi slovenski, ampak če pogledaš, kdo se bo tam zvrstil v naslednjih tednih, je to predvsem oder jugoglasbe. Zakaj ne bi bil en večer tudi večer največjih slovenskih uspešnic zadnjih 50 let?

Je Plavi orkestar za vas slovenski bend?
Z njim nimam nobenih problemov, ampak v naši oddaji Na zdravje! ne bo nastopil.

Bodo pa v Križankah nastopili Čuki ...
Bodo, čeprav imamo tisti dan še en nastop.

Čuke ste verjetno povabili sami?
Čuki so najuspešnejši ansambel v samostojni Sloveniji, ne glede na to, ali sem jaz zraven.

Menda ste sami med tremi največjimi prejemniki sredstev od Sazasa.
Ne, to ni res. Od Sazasa dobim vrtenju primerno, so se pa seveda v zadnjem času stvari popravile in nekateri dobivajo zelo zelo spodobne honorarje. Hvala bogu. Če lahko, na pamet govorim, v Sloveniji preživi tisoč mizarjev, dva tisoč polagalcev ploščic, pet tisoč novinarjev, pa da ne bi od svojega dela preživelo še sto avtorjev ...

Ste si ogledali katero od oddaj Slovenija ima talent?
Seveda.

Mislite, da bi Čuki na začetku svoje kariere prišli v finale?
Verjetno ne, ker bi bili preveč sramežljivi. Dvomim, da bi zbrali dovolj poguma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.