Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Ste že bili na tako visokem Stolpu?

Stolp Žiga Koritnik, SMG Ljubljana
V Slovenskem mladinskem gledališču Ljubljana ste lahko ob 19. uri priča uprizoritvi dramske predstave Stolp, ki je koprodukcija SMG, Lutkovnega gledališča Ljubljana in Umetniškega društva KONJ.

Nemški pesnik Friedrich Hölderlin (1770–1843) je pel v ubožnem času in se spraševal, čemu pesniki. Njegov čas je tudi čas poraza francoske revolucije in začetek prizadevanj za človekove pravice. Navkljub popolni predanosti poeziji je bil Hölderlin tudi človek telesa in srca. Njegova ljubezen do bankirjeve žene Susette Gontard je rodila verze, posvečene Diotimi, njena smrt pa norost, zaradi katere je leto dni preživel v blaznici, nato pa še šestintrideset let pri mizarju Ernstu Zimmerju v Tübingenu, v hiši s stolpom ob reki Neckar.

Predstavo Stolp po dramski pesnitvi, ki jo je dramatik Ivo Svetina lnapisal leta 2010, je režiralSilvan Omerzu. Z igralci, lutkami, maskami in avtomati se bo poskušal približati tistemu posebnemu stanju pesnikov, ki ga je že Platon poimenoval pesniška blaznost (manía), brez katere pesnjenje sploh ni mogoče, in o katerem pričajo številni "prekleti pesniki", ki so svoje življenje in ustvarjanje doživljali na tanki meji med razumom in norostjo, med resničnostjo in utopijo …

Cena vstopnice je 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence pa 9,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.