Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Štiri milijarde za nadaljevanje sage Vojne zvezd

Vojne zvezd Žurnal24 main
Disney je kupil podjetje Georgea Lucasa in napovedal, da bo leta 2015 nadaljeval filmsko franšizo Vojne zvezd.

Disney bo postal novi lastnik produkcijske hiše Lucasfilm, ki stoji za vesoljsko sago Vojne zvezd, za kar bo njenemu ustanovitelju, režiserju Georgeu Lucasu, odštel 4,05 milijarde dolarjev."Čas je, da Vojne zvezd predam naslednji generaciji filmskih režiserjev," je povedal sloviti producent in režiser, ki z Vojnami zvezd ni ustvaril le šestih znanstvenofantastičnih filmskih uspešnic, zapakiranih v dve trilogiji, ampak pop fenomen, ki je pod imenom Expanded Universe vključeval tudi knjige, TV serije, videoigre in stripe.

Po Pixarju in Marvelu še Lucas

S prodajo podjetja se po novem ne bo končalo niti pri šestih filmih, saj so pri Disneyju napovedali, da bodo že leta 2015 posneli sedmi film iz serije, ki mu bosta pozneje sledila še osmi in deveti del. Pri Disneyju, ki bo Lucasa odplačal z denarjem in delnicami, so velikih nakupov v zadnjih letih sicer že vajeni, saj so leta 2006 za kar 7,4 milijarde dolarjev pridobili studio Pixar, tri leta pozneje pa za 4,2 milijardi še Marvel comics. Prav tako je velikih številk vajen tudi George Lucas. Filmska franšiza o medplanetarnih vojnah, seveda pa tudi univerzalnem boju med dobrim in zlim oziroma Lucasom Skywalkerjem in Darthom Vaderjem, je namreč zaslužila 4,5 milijarde dolarjev, kar jo je v zgodovino vpisalo kot tretjo najdobičkonosnejšo filmsko serijo. Prvi film je Lucas posnel leta 1977 in med superzvezde izstrelil igralsko zasedbo, ki so jo med drugim sestavljali Mark Hamill, Harrison Ford in Carrie Fisher, nato pa sta s triletnimi intervali sledili še dve nadaljevanji. Obuditev franšize je prišla 16 let po tretjem filmu, in sicer leta 1999, ko je nastala nova trilogija, umeščena v čas pred prvo, vendar pa ta kljub velikemu izkupičku v blagajnah ni bila preveč dobro sprejeta med oboževalci.

Lucas: Vojne zvezd lahko preživijo brez mene

Pričakovanja z nadaljevanjem franšize, zaradi katere je Disney, kot priznava, sploh kupil Lucasfilm – čeprav pod njegovo okrilje spadajo tudi Indiana Jones ter fantazijski uspešnici Willow in Labirint – so velika, da Vojnam zvezd lahko uspe tudi brez njihovega očeta, pa verjame tudi Lucas. "Vedno sem verjel, da me Vojne zvezd lahko preživijo, in menil, da je pomembno, da sam poskrbim za tranzicijo," je povedal Lucas, ki bo delo pri Vojnah zvezd nadaljeval kot svetovalec, medtem ko bo nova predsednica podjetja in izvršna producentka filmov Vojne zvezd postala dozdajšnja članica uprave Kathleen Kennedy.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.