Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Strahotna in peklenska pomaranča

Pod režijo se je podpisal Matjaž Pograjc. (Foto: Žiga Koritnik, SMG Ljubljana) Žurnal24 main
Odrsko preobleko je dobil tudi kultni roman, po katerem je posnet tudi film. Dramo Peklenska pomaranča si lahko na odru Slovenskega mladinskega gledališča lahko ogledate ob 19. uri.

Peklenska pomaranča je pripoved o 15-letnem Alexu (Primož Bezjak), ki se na svet okoli sebe odziva s skrajnim nasiljem. Zato ga represivni aparat podvrže "zdravljenju", po katerem ne more več sam izbirati med dobrim ali zlim, kar ga bistveno konstituira kot človeško bitje, saj mu vse podobe zla, pa tudi klasična glasba, ki jo je nekoč tako zelo ljubil, zbujajo hud telesen odpor.

Kultni roman Anthonyja Burgessa in še bolj kultni film Stanleyja Kubricka tokrat drugače: po gledališko, pograjčevsko in Mladinsko. Ne dogaja se več v bližnji, antiutopični ali distopični prihodnosti, nekje med Rusijo in Ameriko. Je kar tukaj, pred nami in z nami, v gledališki dvorani, kjer ni več mogoče ločiti odra od avditorija. Kjer smo vsi izpostavljeni nasilju in negotovosti Slovenije ali katere koli druge dežele v poblagovljenem in na žalost tudi pobebavljenem svetu. In prav to je ključno za Pograjčevo razumevanje in ugledališčenje romana in drame, po kateri nastaja predstava: lepota umetnosti, ki se preobrazi v bolečino in strah.

Vstopnina je 15,50 evra, za dijake, študente in upokojence 9,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.