Magazin > Film & Glasba & TV
3 ogledov

'Stranke v postopku so večkrat nezadovoljne'

SDS je 23. junija sporočila, da je Janša 2. julija vabljen na zaslišanje na poli Žurnal24 main
''Vlada se ne vtika v delo policije,'' je bil jasen premier Borut Pahor v odzivu na navedbe Janeza Janše. Pravosodni minister se je odzval z besedami, da so ''stranke v postopku večkrat nezadovoljne''.

''Policija nima navodil''

''Ne dajem navodil, kako naj policija operativno vodi svoje delo, očitno je, da smo pred zakonom vsi enaki in gospod Janša bi se s tem že lahko sprijaznil,'' je dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Znova je zanikala pritiske na policijo: ''Policija je pod mojim vodenjem ministrstva povsem samostojna in vodi postopke zakonito v skladu s stroko.'' Poudarila je, da magnetograma sestanka parlamentarnih strank iz leta 2007 ni dobila.

Premier Borut Pahor se je na navedbe Janeza Janše, da je njegovo zaslišanje absurdno in politično motivirano, odzval z besedami, da se ''vlada ne vtika v delo policije in njenega dela tudi ne želim komentirati''. ''Gre za nepotreben vihar v kozarcu vode,'' je še dejal Pahor.

''Stranke v postopku so večkrat nezadovoljne s samim postopkom. Več ne želim komentirati,''
pa so besede, s katerimi se je na trditve Janše odzval pravosodni minister Aleš Zalar.

Absurdna zadeva

"Žalostno je, da se slovenska policija zaradi pritiska predsednice parlamentarne stranke, ki je hkrati notranja ministrica, ukvarja z absurdno zadevo,"
je po zaslišanju na sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana dejal predsednik SDS Janez Janša.

Povedal je, da postopka proti njemu ne razume kot pravnega, ampak kot političnega. "Zato danes nimam s sabo odvetnika, saj odvetnik ne more pomagati pri političnem postopku," je pojasnil Janša.

Njegove očitke je zanikal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek. Po njegovih besedah je policija zaznala sume storitve kaznivega dejanja in je dolžna storiti, kar veleva zakon o kazenskem postopku. Vsebina zaslišanja je stvar predkazenskega postopka, zato o njej ne more govoriti, pravi.

Kriminalist ni bil osumljenec
Nekdanjega predsednika vlade je zaslišal višji kriminalistični inšpektor Stojan Belšak, policija pa preverja izdajo tajnega podatka, ker je v javnosti navedel citat predsednice LDS Kresalove o reševanju slovensko-hrvaške meje.

Po Stojnškovih besedah ima Belšak dolgoletne izkušnje na področju kriminalistične dejavnosti. Na ta način se je odzval na Janševe trditve, da Belšak ni bil izbran naključno in da je imel v prejšnjem mandatu težave z domnevno nezakonitim napredovanjem. Stojnšek je poudaril, da "Belšak ni bil nikoli osumljenec".

Policija je obvestila o sumih kaznivega dejanja začela zbirati na podlagi poročanja medijev in nato tudi sprožila postopek. V postopku se ti sumi zdaj preverjajo, pojasnjuje Stojnšek in dodaja, da bodo "poskušali govoriti z vsemi udeleženci tistega sestanka iz leta 2007". Postopek bo končan, ko bodo zbrana vsa obvestila, sumi pa ovrženi ali dokazani, je poudaril tiskovni predstavnik PU Ljubljana in dodal, da morajo na pristojno tožilstvo v vsakem primeru podati poročilo ali ovadbo.


Janša ob prihodu na zaslišanje © Saša Despot

Zbrani podporniki
Pred zaslišanjem so se pred zgradbo policije zbrali podporniki Janeza Janše, ki pravijo, da gre za diskreditacijo Janše in da dogodek spominja na primer JBTZ.

Janša je še pred zaslišanjem povedal, da zapisnik sestanka parlamentarnih strank, na katerega se nanaša domnevna izdaja tajnosti, ni bil označen kot tajni dokument po zakonu o tajnih podatkih. "Če bi bil, bi moral o tem odločati jaz, česar pa nisem določil," je dejal.

Notranja ministrica Katarina Kresal pa je 24. junija zatrdila, da je Janša v soočenju z njo v oddaji Odmevi na TV Slovenija bral zaupne podatke iz zaupnega dokumenta. Po njenih navedbah je bil to magnetogram, ki ga ni imel nihče razen Janše.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.