Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Stroj za čas, glas in stas

Časovni stroj Mimi Antolovič
Časovni stroj. Gledališki koncert ob 60-letnici Mestnega gledališča ljubljanskega.

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo 60 let praznovalo tudi na odru Kina Šiška, in sicer z glasbenim dogodkom Časovni stroj, za katerega so izbrali 20 največjih domačih in tujih glasbenih hitov med letoma 1951 in 2011.

K sodelovanju nas je povabila Barbara Hieng Samobor (direktorica MGL, op. a.). Ideja je bila, da naredimo pregled in reflektiramo glasbeno dogajanje v MGL. Vključili smo različne umetnike, ki so ustvarjali v zadnjih 60 letih, in pripovedujemo, kaj je bilo to v zvočnem smislu, projekt pa bomo razširili tudi na to, da povemo, kaj se je v zadnjih 60 letih dogajalo v umetnosti,” je povedala režiserka predstave Ivana Djilas, ki ima tudi sicer nadvse rada glasbene predstave in mešanje žanrov. Dodala je, da so igralci več mesecev brskali sami po sebi in iskali svojo glasbeno točko.

Od Amy do The Beatles
Izpostavila bi rada, da ne gre za glasbene imitacije naših igralcev. Gre za refleksijo na čas, ko je komad nastal. Če je komad disko, je vse narejeno z dozo humorja, Amy Winehouse poje Uroš Smolej in skozi nastop razgali svoj odnos do žanra in pevke. Gre za igralski komentar te pesmi,” je pojasnila režiserka.

Med igralci, ki bodo interpretirali songe popularnih glasbenikov in glasbenih skupin, kot so The Beatles, Rolling Stones, Madonna in Janis Joplin, pa vse do skupin Lačni Franz in Siddharta, je tudi članica MGL-ansambla Mojca Funkl. “Izrazila sem željo, da bi zapela kakšno zimzeleno slovensko pesem, in na koncu dobila song Zemlja pleše, ki sta ga peli Majda Sepe in Anja Rupel. Priznam, je bil kar izziv predstaviti pesem z igralskega vidika. Vadim pa, kolikor mi čas dovoljuje,” je povedala Funklova. Glasbeni vodja je Žiga Gombač, ki nas skozi predstavo popelje skozi predor časa in glasbene energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.