Magazin > Film & Glasba & TV
11 ogledov

Sudan na očeh Križnarja

Tomo Križnar Sudan Saša Despot
Humanitarni film. Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana Toma Križnarja tudi za Danila Türka.

Tomo Križnar in Maja Weiss sta minuli petek v Kinodvoru predsedniku države Danilu Türku ter predstavnikom zunanjega ministrstva in nekaterim tujim diplomatom predstavila svoj najnovejši celovečerni dokumentarni film Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana.

Film o grozotah v Darfurju in nubskih gorah, ki ga na Berlinalu niso hoteli uvrstiti v program Cinema for Peace in sta ga avtorja do prihoda policije zato demonstrativno predvajala kar na rdeči berlinski preprogi, je bil na domačih tleh sprejet lepše.

Filmarji opazili trud

Ne samo da je Križnar imel priložnost pozvati predsednika republike in druge goste k ukrepanju in pomoči, ampak je z Weissovo prejel tudi posebno nagrado Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki je ime dobila po slovenskem filmu Na svoji zemlji.

Najbolj zagrizenemu slovenskemu humanitarcu in filmski režiserki jo je podelila predsednica društva Iva Krajnc in ob tem poudarila, da gre za zdaj le za moralno priznanje, namenjeno pa je predvsem njunemu humanitarnemu trudu, ne pa estetski vrednosti filma.

Projekcije že ta teden

Za širšo javnost bodo projekcije filma jutri v Kinu Šiška in v Sokolskem domu v Škofji Loki, v sredo v Cankarjevem domu in v četrtek v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani.

Tretjega aprila dokumentarec prihaja še na redni spored Kinodvora, ob tem pa velja opozoriti, da hoče Križnar s posnetki pretresti toliko, kot je bil ob pogledu na žrtve pretresen sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.