Magazin > Film & Glasba & TV
2 ogledov

Svetopisemski komunizem

MISTERIJ BUFFO Žurnal24 main
Nocoj v Ljubljani premiera predstave o človeštvu pred vesoljnim potopom dramatika, ki ga je nekdanji komunistični voditelj Josip Stalin razglasil za "najboljšega in najbolj nadarjenega sovjetskega pesnika".

Za gledališke sladokusce nocoj v ljubljanski Drami pripravljajo premiero gledališke predstave Misterij buffo dramatika Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega, enega od najbolj protislovnih osebnosti ruskega futurizma z začetka prejšnjega stoletja. Majakovski velja za uradnega pesnika revolucije in enega od najvidnejših izvoznikov sovjetskega revolucionarnega duha na Zahod. Po smrti ga je nekdanji sovjetski voditelj Josip Stalin na pobudo muze Majakovskega Lilye Brik proglasil za "najboljšega in najbolj nadarjenega sovjetskega pesnika”.

Tekst za obletnico oktobrske revolucije

“Misterij buffo bi najlažje opisala kot dramsko pesnitev, v kateri se mešajo elementi dramatike in poezije. Besedilo je bilo naročeno in je nastalo ob prvi obletnici oktobrske revolucije. Že ime predstave je preplet svetopisemske simbolike in takratne sovjetske stvarnosti. Vse skupaj se dogaja v vesolju, kar pomeni, da je dramska enotnost prostora in časa na nek način kršena,” je o predstavi, katere besedilo je polno komentarjev na ekonomsko, družbeno in politično dogajanje v takratni Sovjetski zvezi in Evropi, povedala njena prevajalka Tatjana Stanič. Besedilo je prevedeno tako, kot ga je takrat aktualiziral Majakovski, in s tega vidika ni posodobljeno, interpretacija pa je prepuščena uprizoritvi na odru, so povedali ustvarjalci predstave, ki je nastala pod taktirko makedonskega režiserja Aleksandra Popovskega: “Majakovski pripoveduje o popotovanju človeštva, ki je pred vesoljnim potopom in potuje skozi pekel, ter orisuje raj, ki ga takrat vidijo v neki obliki komunizma. Tega smo mi v tem prostoru sicer že izkusili, z njim pa ima vsak drugačno izkušnjo.”

“Obljubljeno deželo si lahko naredi le vsak sam,” je dejala dramaturginja Darja Dominkuš in dodala, da je predstava znova aktualna, ker je naša družba danes spet pred “vesoljnim potopom”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.