Magazin > Film & Glasba & TV
39 ogledov

Ta teden bo v znamenju jazza

Neneh Cherry Arhiv organizatorja
Jazz festival. Sredi tedna se začenja že 53. Jazz festival Ljubljana. Letos je njegova osrednja tema trobenta.

V četrtek se bo zagnalo jazzfestivalsko kolesje, ki v Ljubljano vsako leto pripelje najboljše iz svetovne jazz arene. "Neverjetno je, če gledam retrospektivno, koliko velikih imen je že nastopalo na tem festivalu.Vedno razmišljamo, koga naj še povabimo, vsi so že bili tukaj, kako privabiti ljudi zaradi jazza, kakovostne glasbe in ne zaradi velikih imen. Želimo si pridobiti zaupanje obiskovalcev," je razmišljal Pedro Costa, ki je pripravljal letošnji program.

Tema letošnjega festivala je trobenta. Na festivalu se bo zvrstilo kar nekaj svežih virtuozov na trobilu, kot sta Nate Wooley in Peter Evans. Ob koncu je Costa spomnil na zvezdo lanskega festivala Bernarda Sassettija, ki je tragično umrl prejšnji mesec, ko je fotografiral morje in zdrsnil s klifa.

Upajo na boljši obisk

Bogdan Benigar, umetniški vodja festivala, je bil razočaran nad lanskim obiskom, posebno nad večerom v Križankah. Letošnji izvajalci, ki bodo nastopili v Križankah, bodo zanimivi za širšo publiko, tej prijazne pa bodo tudi cene vstopnic (od 11 do 28 evrov), je dodal. Poudaril je, da bo od letošnjega obiska odvisno, ali bodo nastopi na ljubljanskem jazzovskem festivalu v prihodnjih letih sploh še v Križankah.

Glede ciničnih očitkov, da mnogi letošnji izvajalci niso dovolj znani, je Benigar povedal, da gre v glavnem za izvrstne mlade skupine, ki se še uveljavljajo in bodo v nekaj letih morda velika imena. "Tudi če ljudje česa ne poznajo ali to poznajo malo manj, je lahko dobro."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.