Magazin > Film & Glasba & TV
32 ogledov

Tatsumi na mračni strani življenja

Tatsumi Kinodvor
V sklopu letošnjega Festivala stripa, si lahko v Kinodvoru ob 21. uri ogledate enkratno projekcijo risanke Tatsui (Tatsumi).

V povojni, okupirani Japonski mladi Tatsumi s svojo obrtjo in veliko strastjo – stripom – preživlja revno družino. Stripe objavlja že od najstniških let, svež zagon in navdih pa mu prinese srečanje z vzornikom, znamenitim animatorjem Osamujem Tezuko. Kljub solidnemu uspehu s stripi se začne Tatsumi kmalu spraševati, zakaj naj bi japonski strip nagovarjal le otroke in produciral samo navihane zgodbice in ljubke risbe. Leta 1957 zasnuje novi žanr alternativnega stripa za odrasle, ki ga poimenuje gekiga (dramatične slike) in s katerim za vselej spremeni podobo mange. S svojimi deli, polnimi realizma in tesnobe, se spoprime z mračno stranjo življenja ...

V poznih 50-ih letih je Yoshihiro Tatsumi utrl pot novemu in prelomnemu žanru japonske stripovske umetnosti, s katerim je gekigo (kot je preimenoval mango) povzdignil na povsem novo raven ustvarjalnega izražanja, posvečeno odrasli tematiki. V animiranem poklonu življenju in delu legendarnega japonskega mangake se pionirjeve klasike, prepletene z odlomki avtorjeve avtobiografije, prvič predstavijo na filmskem platnu.

Cena redne vstopnice je 4,95 evra, za vstopnico s popustom za starejše od 60 let, mlajše od 14 let, dijake in študente boste odšteli 4,25 evra, člani Kluba Kinodvor pa 3,80 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.