Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Techno eksperiment

Krake-Festival 2013 Krake-Festival 2013
V Berlinu živeči ameriški didžej eksperimentalnega techna bo v soboto prvič nastopil pri nas.

V slavnem berlinskem klubu Tresor niste bili nikoli uradni rezident, ste pa tam velikokrat nastopili med letoma 2001 in 2005, ko se je klub zaprl. Kako je to vplivalo na vašo kariero?
To je bil zame velik privilegij, saj sem tam nastopil na enem od zadnjih partyjev. Če si bil del scene v Tresorju, je pomenilo, da je tvojo glasbo slišal ves svet. Bilo mi je v čast, da sem lahko svoj techno tam delil z drugimi ljubitelji te glasbe.

Ste se zato preselili iz ZDA v Berlin?
V Berlin sem se pravzaprav preselil čisto slučajno. Povabili so me, da bi imel turnejo po Evropi, in Berlin je postal moja domača baza. Že ko sem leta 2001 pristal tu, sem se zaljubil v to mesto. Energija je še danes neverjetna in še vedno se lahko izražam, kot čutim.

Ste tudi polovica techno dvojca The Destroyaz – raje nastopate samostojno?
Igrati z Neilom Landstrummom kot The Destroyaz je zame velika izkušnja, saj sva prijatelja že 15 let in me vedno znova navdihuje. Težko izbiram med igranjem v skupini ali samostojno, saj gre za dva popolnoma različna sveta. Oboje pa je zabavno in izziv, saj vedno poskušam stvari pripeljati na neko višjo raven.

V soboto bo vaš prvi nastop v Sloveniji. Nastopili boste na Metelkovi, v alternativni avtonomni coni. Kaj ste slišali o njej?
Naredil sem malo raziskave in moram povedati, da sem bil navdušen tako nad lokacijo kot nad vizualno podobo. Kot mi je uspelo prebrati, pa sem dojel, da so tam dobrodošle vse oblike življenjskih slogov, in to je pravi odnos! Rad delim svojo energijo s tistimi, ki delijo dobre občutke o življenju.

Kako bi pojasnili razliko med živim (live) in "mrtvim" setom?
V svojih setih v živo uporabljam hardversko opremo za izvajanje glasbe. Ta "živi" element je pravzaprav to, da lahko med vrtenjem glasbe stvari spreminjaš sproti. In tako nikoli noben set ni enak kot tisti prej.

Kateri so vaši največji vplivi?
Veliko je založb in izvajalcev. Če bi hotel našteti vse, bi bil seznam predolg. A če jih moram izbrati nekaj, so to zagotovo Drexciya, Rephlex Records in Aphex Twin. Electro in eksperimentalni techno vedno zbudita moje čute. Tam zunaj je toliko dobre glasbe in tudi sam poskušam biti vedno boljši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.