Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Techno pod zvezdami

Nič nenavadnega ni, če Millsovo občinstvo občasno postoji in zgolj opazuje spekt
1/28
Žurnal24 main
Tretji festival techno glasbe Woodshock je kljub spremenjeni lokaciji uspel. Lenny Dee, Jeff Mills in Linda Pearl so obiskovalcem postregli z različnimi variacijami techna.

V Zelenem Gaju v Vipavski dolini se je odvijal osrednji domači techno festival pod zvezdami. Nova lokacija je vplivala na manjše število obiskovalcev, kot smo jih bili vajeni prejšnja leta. Vendar za zveste oboževalce techno glasbe nobena lokacija ni preveč oddaljena.

Na letošnjem festivalu smo na dveh odrih slišali številna domača in tuja imena techno glasbe. Na tako imenovanem Meet Me in the Woods Flooru so nastopili Jeff Mills, AKA Carl, Veztax, Psiho, Ulix in Chiko.  Na Hard Ass Techno ali schranz odru pa Lenny Dee, Linda Pearl, Oniks, Daniel Gloomy in Lexis.



Glavna atrakcija letošnjega festivala je bil zagotovo Jeff Mills, za katerega mnogi menijo, da je s svojim minimalom preveč lahkoten, kar se je pokazalo v prvih taktih njegovega nastopa, ko se je plesišče občutno spraznilo. Nekateri so ugotovili, da njegova glasba ni primerna za sproščanje hiperaktivnosti in brezglavo norenje, temveč je namenjena uživanju v umetnosti produkcije elektronske glasbe. Mills je v svojem setu postregel tako s starimi hiti kot tudi z novejšo produkcijo. Plesalce pa je zagotovo osvojil s skladbo The Bells.

Koncert techno glasbe
V množici pod odrom je bilo slišati, da to ni več Jeff Mills, da je minimal zastarel in umira. Ne glede na obliko pa je Mills mojster detajlnih prehodov, ki se razlikujejo eden od drugega. Medtem ko je že dve uri komponiral svojo simfonijo, mu je sodelavec iz njegove ekipe nakazal, da ima za svoj set na voljo še dvajset minut. Ko se je teh dvajset minut izteklo, je vedno znova nakazoval, da potrebuje samo še dve minuti. S tem je pokazal, da ne more kar tako prenehati, saj v živo ustvarja zaokroženo celoto, zgodbo, ki jo mora pripeljati do smiselnega zaključka in s katero svojim poslušalcem ponudi techno simfonijo.
 
Glede tistih, ki so zaradi "premehkih" ritmov zapuščali plesišče; zapuščali so ga tisti, ki po navadi zapuščajo vsako plesišče. Nekje je pač treba vztrajati, in če ostanemo v okviru techno glasbe, zakaj ne pri mojstru, ki s poglobljenim minimalom nakazuje nove oblike glasbe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.