Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Telo in duša - lepota giba

The Body The Soul Arhiv organizatorja
Najnovejša serija fotografij Eura Rotellija The Body The Soul bo premierno predstavljena nocoj ob 20. uri v Galeriji Fotografiji, v kateri je avtor upodobil 27 plesalk in plesalcev 17 baletnih hiš.

V seriji fotografij se avtor Euro Rotelli ne ukvarja z aktualnim družbeno kritičnim, razčlenjevalnim kontekstom sodobne umetnosti. Ne zanimajo ga zveriženi prsti primabalerin, pritiski, katerim so izpostavljeni vrhunski plesalci, ne razčlenjuje ozadij baletnega spektakla, vpletenosti kapitala v njegova razmerja itn.

Njegovo zanimanje se osredotoča na tisto bistvo plesa zaradi katerega plesalci vztrajajo pri naporih in žrtvah, ki jih le ta prinaša s seboj in zaradi katerih gledalci še vedno obožujejo balet. Lepota giba, mističnost plesa, moč izražanja duhovnega s telesom. Telo in duša. Ob elementarni, a obenem kompleksni tematiki serije je njena izvedba in z njo moč izpovednosti podobe bistvena, kaj hitro bi lahko zašli v dolgočasno ponavljanje plesnih gibov, v razkazovanje lepo grajenih teles ujetih v graciozne gibe, prikrajšanih za čustveni naboj, komponento časa in zgodbe, ki jih razvije plesna predstava.

Rotellijeva ustvarjalnost zato ujete trenutke plesalcev prevaja, lušči v nedobesedne fotografske podobe. S specifično uporabo fotografskega medija, (z ročnimi posegi v Polaroidno fotografsko emulzijo, prenosom emulzije, solarizacijami...) dodaja podobam nove razsežnosti barve, kompozicije, ritma... Med večkratne, dolge ekspozicije ujeti trenutki postajajo čas, plesalci eterična bitja, podobe teles odmevi stanj duha.

Vstop je prost!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.