Magazin > Film & Glasba & TV
46 ogledov

Temačni vitez podzemlja

Vzpon viteza teme Kolosej
Temačnost je že od nekdaj privlačna za marsikoga. Bodisi za darkerskega viteza bodisi za neustavljivega terorista. Christopher Nolan je nedvomno dobil bitko v franšizi o Batmanu. Vzpon viteza teme (The Dark Knight Rises) je ubranil na povsem temačen način.

Za zgodbo, ki se na prvi pogled zdi povsem preprosta, stoji veliko več kot reševanje mesta Gotham City in njegovih prebivalcev. Ne gre namreč le za darkerskega rešitelja, zdaj izobčenca, Batmana (Christian Bale), ki se je potuhnil pred svetom. Niti za neustrašnega bad guya, zakrinkanega terorista Bana (Tom Hardy).  Ali za hud(ičev)o zvito tatico Selino (Anne Hathaway). Gre za boj proti strahu, ki danes ne prežema le Amerike, pač pa ves svet – za boj proti terorizmu. Že v prvem delu franšize Batman: Na začetku se je Nolan spretno postavil po robu podzemnemu kriminalu. Nič drugače ni bilo v drugem delu, Vitezu teme, v katerem strah in grozo med prebivalci Gothama žanje Joker (Heath Ledger). In zaključek?

Prepreden z neverjetno glasbo Hansa Zimmerja, dih jemajočim zapakiranim ravnovesjem med svetlim in temnim, dobrim in zlim, ter skrbno napisanim scenarijem, se je Vitezu nedvomno uspelo dvigniti iz teme. Čeprav je za zahtevnega gledalca sem ter tja kakšen dogodek predvidljiv, je Nolan tudi tokrat prekoračil svoje filmske zmožnosti in daleč za seboj pusti ostale stripovske junake, tudi Neverjetnega Spider-mana, ki s svojo plehko zgodbo zadovolji predvsem mlajše občinstvo (hvala bogu!).

Čeprav sta Batman in Gotham skupaj preživela kar nekaj prelite krvi in se prebujata iz teme, pa zaključek ni zato nič manj temačen. Morda prav tu velja opomniti na stavek, ki ga je prebivalcem Gothama izrekel Harvey Dent (Eckhart): "Noč je najtemnejša tik pred zoro. In obljubim vam, zora prihaja." Tudi tokrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.