Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Tenkočutne in groteskne svinje

Svinje Janko Oven, Gledališče Glej
V okviru Gledališkega festivala Cankarjada '12 bodo v Klubu Zakon na Vrhniki ob 20. uri uprizorili gledališko dramo Svinje.

Vse se začne na oddaljeni kmetiji z "zmogljivostjo tisoč svinj"; pol kilometra stran od najbližjega zaselka in dvesto metrov stran od ceste. Na kmetiji živita dve sestri; Ibru, avtoritarna gospodarica kmetije tridesetih let, popolnoma predana svinjam, in Mala Ibru, ki se v iskanju smisla uči različnih umetniških tehnik in drugih veščin.

Medtem ko je prva sestra opredeljena kot izbrana za nadaljevanje družinske tradicije, je druga zaznamovana tako z odnosom starejše kot z nezmožnostjo opravičevanja lastnega potenciala, ki sega onstran kmetije in kliče predvsem po pogledu drugega, po publiki.

Svinje so tenkočutna groteska, ki je prav v zadnjem času postala še posebej aktualna; po praizvedbi 2003 v Vinkovcih je bila konec 2011 uprizorjena v Kazalištu Dubrava v Zagrebu, s pričujočo uprizoritvijo v Gleju pa prvič tudi v Ljubljani.

Vstopnine ni!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.