Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

The Kooks (se) bodo kuhali v Ljubljani!

The Kooks EPA
The Kooks. Britanska kitarska indie senzacija 3. julija v Kinu Šiška.

Razkrivamo, da bo 3. julija v ljubljanskem Kinu Šiška in tudi prvič v Sloveniji nastopila britanska skupina The Kooks, ki je v tem tisočletju postregla s številnimi svetovnimi hiti, kot so Naive, Sway, She Moves In Her Own Way in Shine On. Na njih so vplivali The Rolling Stones, Bob Dylan in David Bowie, leta 2006 pa so na evropskih nagradah MTV prejeli kipec za najboljšo britansko skupino.

Rivalstvo z Arctic Monkeys in Razorlight

Septembra so The Kooks izdali svoj trejti album Junk of the Heart, ki je na večini evropskih lestvicah priplezal med top 10, za razliko od predhodnika Konk iz leta 2008 in debitantskega ploščka Inside In/Inside Out iz leta 2006, ki sta oba zasedla vrhove britanskih lestvic - prvenec je samo v Veliki Britaniji postal kar štirikrat platinast. "Naš celoten način dela se je spremenil. Nismo več le bend, ki v prostoru zganja hrup. Precej smo napredovali in res sem ponosen na to, kar smo naredili. Na tej novi plošči so elementi vseh vrst glasbe, ki nam je bila kdaj všeč, še vedno pa vsebuje tudi naše korenine. Junk Of The Heart je povsem drugačen album in upamo, da nihče še ni slišal česa podobnega. To je veder album – za predvajanje na soncu," o najnovejšem izdelku pravi frontman skupine Luke Pritchard, ki pa je znan tudi po svojem rivalstvu z vokalistoma skupin Arctic Monkeys in Razorlight. Pevec Razorlight Johnny Borrell je v intervjuju za glasbeno revijo NME namreč izjavil, da Kooksi kopirajo in zvenijo, kot da bi hoteli, da jih BBC-jev Radio 1 pof***. Pritchard je na britanskih glasbenih nagradah Q hotel spor končati in ogovoril Borrella, ki pa ga je odslovil z "Kdo si že ti?". Nič kaj prijazen pa Pritchard ni bil do pevca Arctic Monkeys Alexa Turnerja, ki ga je med svojim koncertom dobesedno brcnil v obraz, saj je menil, da hoče Turner sabotirati njegov nastop. Pritchard je kasneje povedal, da Turnerja sicer ceni kot glasbenika, a da se mu zdi aroganten in da se res ne bi smel dotakniti njegove kitare.

Najprej glasba, šele nato besedilo

Sicer pa aktualna zasedba Kooksov poleg vokalista in kitarista Pritcharda vsebuje Hugha Harrisa na kitari in klaviaturah, Petra Dentona na basu in Paula Garreda na bobnih. Denton se je bendu pridružil leta 2008, ko je zamenjal Dana Logana, ki je bil član skupine manj kot leto dni, Logan pa je zamenjal Maxa Raffertyja, ki je bil v bendu že od samih začetkov. O pisanju pesmi in o tem, kako jim uspe napisati toliko hitov, pa Kooksi pravijo: "Gre za idejo, denimo za refren, in potem samo preigravamo – zgodi se lahko na več različnih načinov. Najboljše pesmi pa vedno pridejo iz podzavesti – takrat, ko ne mislimo. Nikoli pa ne napišemo najprej besedila in šele na to glasbe, to se nam zdi res težko – to je res veščina."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.