Magazin > Film & Glasba & TV
14 ogledov

Tinkara ne želi ostati na isti stopnji

Tinkara se je že znebila odvečnih kilogramov. Žurnal24 main
S Tinkaro Kovač, ki se vrača na glasbeno sceno in napoveduje nov album svojih največjih uspešnic, smo se pogovarjali o njeni vrnitvi, vlogi mame, kilogramih, ljubezni na prvi pogled in še marsičem.
Je bila vrnitev na glasbeno sceno težka? Imate občutek, da ste še vedno enako popularni kot pred glasbenim predahom?
Pravzaprav o popularnosti ne razmišljam, raje se sprašujem o navdihu, o tem, koliko in kaj imam še za povedati. To je bistvo, vse drugo, če izhajam iz tega, pride samo. In moram reči, da so tisti, ki so bili z mano prej, še vedno z mano in čakajo na moje nove glasbene zgodbe.

Se vam zdi, da nekatere estradnice medijem preveč izpostavljajo svoje otroke?
Po vsem svetu je tako in zmoti me, kadar to počnejo zato, ker nimajo ničesar drugega, s čimer bi se lahko postavljale in bile medijsko prisotne, skratka, podla poteza izkoriščati nebogljenega otroka za lastno reklamo. Če pa so tako srečne, da bi rade to srečo delile s celim svetom, jih razumem, a še vedno ne vem, zakaj bi pri tem morale otroka fotografirati in ga izpostavljati javnosti. Za to naj se otrok, ko bo dovolj velik, odloči sam. To je njegova osnovna človekova pravica.

Kako ste se spopadli s kilogrami, ki ste jih pridobili med nosečnostjo ? In kako boste združevali delo glasbenice in vlogo mlade mamice?
Kilogrami niso bili problem, sem že v minusu (smeh). V tej vlogi uživam, tudi zato, ker imam ljubeče družinske člane, ki priskočijo na pomoč in jim je hkrati to v veselje.

Pripravljate nove projekte. Ali boste še naprej zvesti svojemu glasbenemu slogu?
Bom še vedno zvesta, ker to pomeni, da sem zvesta sama sebi, a vedno raziskujem ter si želim spoznati in uporabiti še več izraznih glasbenih in besedilnih elementov. Kot gremo ljudje v življenju skozi razna obdobja, gremo tudi skozi procese, ki nas spreminjajo. Ker namreč ne želimo ostati vedno na isti stopnji, gremo naprej. Pri meni ta "naprej" ne pomeni, da bom popolnoma zamenjala smer, ampak jo bom bogatila.

Ali glasbenik z izdajo albuma največjih uspešnic zaključi neko svoje obdobje? Katera skladba vas je do zdaj najbolj zaznamovala in zakaj?
Je vsekakor neke vrste inventura, a se s tem nič ne zaključi, je ena vmesna postaja, jaz pa že zdaj ob izdaji Best Of pišem besedila in razmišljam o konceptu za naslednji album. Po mojem bo tako do konca življenja, sploh ne vem, ali bom kdaj šla v pokoj (smeh).

Naslov vaše nove skladbe je Ljubezen je padla z neba. Verjamete v ljubezen na prvi pogled in ali ste jo kdaj doživeli?

Pravzaprav pesem ne govori o tem, čeprav je lahko naslov varljiv. Sicer pa verjamem preprosto v ljubezen, pa če je ta na prvi ali stoti pogled, sploh ni pomembno. Ljubezen je ali pa je ni. In sem jo že doživela, pravzaprav jo še vedno živim.

Ste izjemna flavtistka. Kako pogosto še poprimete za ta inštrument?
Seveda, ustvarila sem tudi blagovno znamko Flutephonix, ki je skovanka za sodobno, ozvočeno in rock flavto. V kratkem načrtujem po italijanskih konservatorijih narediti Masterclass.

Kot edina tuja gostja in solistka na flavti ste imeli tudi čast nastopiti s Simfoničnim orkestrom Vatikana na prvem srečanju papeža Benedikta XIV. z mladimi. Kakšen vtis je na vas napravil ta dogodek?

Z glasbenega vidika ne tako zelo poseben, kot se mi je na primer to zgodilo na nastopih z Ianom Andersonom ali Robertom Plantom. Močan vtis je name naredila ta veličastna, nedotakljiva trdnjava, ki se ji reče Vatikan, in pa 185-tisočglava množica, ki je bila takrat na tem srečanju.

Pred časom vam je nemška televizija posvetila posebno enourno TV oddajo, o čemer pri nas niti ni bilo veliko govora, čeprav je to velik uspeh, medtem ko mnogi glasbeniki na veliko razlagajo o svojih uspehih v tujini, že če imajo čez mejo kakšen nastop. Kako gledate na to?
Ja, včasih res kdo naredi iz muhe slona, ampak vedno gledam na esenco, na bistvo. Pomembno je, kaj kdo dela, ne pa, kaj o tem rečejo drugi. Sicer pa, lepo je, da so me na nemški televiziji opazili in izpostavili, a še bolj vesela bi bila, če bi me kak koncertni organizator povabil, da bi v Nemčiji imela koncert. To bi bila neprimerno večja sreča zame osebno.

Podpirate tudi kampanjo Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok. Za kakšno podporo pravzaprav gre?

Predsedniki držav in vlad članic Sveta Evrope so maja 2005 sprejeli odločitev za izvajanje programa proti vsem oblikam telesnega kaznovanja otrok. Gre namreč za najbolj razširjeno obliko kaznovanja otrok v vseh okoljih; v šolah, kazenskih sistemih, v vseh varstvenih institucijah in predvsem v domačem okolju je pobuda Sveta Evrope namenjena vsem evropskim državam. Sledi tudi priporočilom študije generalnega sekretarja Združenih narodov proti nasilju nad otroki, ki kot datum za dosego cilja določa leto 2009. Popolno prepoved telesnega kaznovanja v vseh okoljih je do zdaj doseglo skupno 18 držav v Evropi. Slovenije ni med temi državami.

Menite, da je tudi udarec po zadnji plati neprimeren? Kako vi ukrepate v takem primeru?
Absolutno da, fizično nasilje ni nikoli upravičeno. Jaz opozorim otroka, kaj je naredil narobe, ga usmerim v nekaj konstruktivnega, preusmerim pozornost. Vse z lepo besedo, toplino, upoštevanjem in ljubeznijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.