Magazin > Film & Glasba & TV
42 ogledov

To je bilo Adelino leto

Adele Flynet
Iztekajoče se leto 2011 je poskrbelo za številne glasbene uspešnice, nove plošče in dogodke. Poglejmo si nekaj najodmevnejših letos.

Med najbolj uspešnimi glasbenimi imeni je letos vsekakor britanska pevka Adele, ki je dokazala, da se tudi brez provokativnih odrskih oblačil še kako daleč pride. S svojimi skladbami nas je razvajala skozi vse leto, zato ni nič čudnega, da je njen album 21 postal najbolje prodajan album stoletja! V pičlih desetih mesecih ji je uspelo prodati kar 3,4 milijona izvodov, zato je 23-letna Adele brez dvoma izvajalka leta. Izjemno uspešno leto je zaokrožila še s šestimi nominacijami za grammyja, med njimi tudi za najboljši album leta, posnetek leta in pesem leta. Zvezdnica pa je kraljevala tudi na nedavnih ameriških glasbenih nagradah, kjer je pobrala tri kipce, med njimi tudi za najboljši pop album. Le s čim nas bo presenetila leta 2012?

Na Grammyjih kraljevali Lady Antebellum

Na letošnji 53. podelitvi najprestižnejših glasbenih nagrad grammy pa je slavila country zasedba Lady Antebellum, ki je od šestih nominacij prejela kar pet kipcev zlatih gramofončkov. Najbolj zaželen kipec za album leta pa je odšel v roke skupini Arcade Fire za album The Suburbs. Nagrade za življenjsko delo so letos prejeli skupina Ramones, country pevka Dolly Parton in britanska igralka Julie Andrews. Preostali dobitniki nagrade so še bobnar Roy Haynes, Juilliard String Quartet, folkskupina Kingston Trio in legendarni pevec gospelov George Beverly Shea.

Tinie Tempah in Arcade Fire zmagovalca britov

Po grammyjih pa je sledila še ena velika podelitev glasbenih nagrad, britanskih britov. Letošnja zmagovalca sta Tinie Tempah in skupina Arcade Fire, ki sta domov odnesla dve nagradi, najboljša skupina pa je prvič v zgodovini postala Take That.

Evrovizija v znamenju Azerbajdžana

Ell-Nikki Evrovizija | Avtor: Reuters Reuters
Na letošnji Evroviziji v Düsseldorfu, na kateri je naši predstavnici Maji Keuc s pesmijo No One po treh letih uspelo priti v finale, je slavil Azerbajdžan. Duet Ell-Nikki je zmago svoji državi pripel s pesmijo Running Scared, Slovenija pa je zasedla trinajsto mesto. Iskanje predstavnika za Eurosong 2012 pa se je začelo že letos, in sicer s šovom Misija Evrovizija. Zmagovalec bo znan v začetku prihodnjega leta.

MTV nagrade so zaznamovali ...

Na evropskih nagradah, ki so jih podelili v začetku novembra je pričakovano slavila Lady Gaga, ki je domov odšla s štirimi kipci. Osvojila je nagrade za najboljšo pesem, najboljši video, najboljšo izvajalko in nagrado oboževalcev. Posebno nagrado za življenjsko delo je letos prejela legendarna britanska zasedba Queen.

Na letošnji podelitvi MTV videonagrad pa sta vsaka s po tremi nagradami slavili Katy Perry in Adele, šov pa je ukradla Beyoncé s svojo oznanitvijo nosečnosti. Večer je bil tudi v znamenju Britney Spears, saj so se poklonili njeni uspešni karieri.

Ameriška ljubljenka je Taylor

Na letošnjih ameriških glasbenih nagradah je slavila country pevka Taylor Swift, ki je domov odnesla najpomembnejši kipec: izvajalka leta. Poleg tega je osvojila še nagradi za najboljšo country izvajalko in najboljši country album. Letošnjo podelitev si bo za vedno zapomnila tudi skupina Maroon 5, ki je domov odšla s prvim kipcem ameriških glasbenih nagrad – osvojili so nagrado za najboljšo pop skupino.

Oskarja so si zaslužili ...

Glasba ima svoje mesto tudi na najprestižnejši podelitvi filmskih nagrad, oskarjih. Letos je šel zlati kipec za najboljšo filmsko glasbo v roke Trentu Reznorju in Atticusu Rossu za film Socialno omrežje, oskar za najboljšo pesem pa je osvojil Randy Newman. Njegovo zmagovalno skladbo We Belong Together lahko slišite v Svetu igrač 3.

Največji zaslužkarji so ...

U2 | Avtor: EPA EPA
Po podatkih revije Forbes, ki vsako leto sestavi seznam največjih glasbenih zaslužkarjev, so letos na vrhu pristali irski rockerji U2, ki so na prvem mestu kraljevali že lani. Med junijem leta 2010 in junijem 2011 so zaslužili kar 195 milijonov dolarjev, kar je 65 milijonov več kot lani. Na drugem mestu je s 125 milijoni dolarjev zaslužka pristala skupina Bon Jovi, s sto milijoni pa jim sledi Elton John. Prva ženska na lestvici je Lady Gaga, ki se je na četrto mesto zavihtela z 90 milijoni dolarjev, na petem mestu pa je pristal Michael Bublé, ki je v obdobju enega leta zaslužil 70 milijonov dolarjev.

Povratniki leta

2011 je bilo tudi veliko leto povratnikov. Na glasbene odre in radijske postaje so se namreč vrnili Jennifer Lopez, skupine Gym Class Heroes, Evanescence in Blink-182, raper Dr. Dre ter country pevka Shania Twain. Vrnili so se tudi The Darkness, Black Sabbath in System of a Down. Največji bum izmed naštetih pa je zagotovo naredila J.Lo, ki je na glasbene lestvice poslala tri uspešne single On the Floor, I'm Into You in Papi. Postala je tudi ena izmed sodnikov šova Ameriški idol, kar se ji pošteno izplača. Za eno sezono "sojenja" naj bi namreč dobila kar dvajset milijonov dolarjev.

Rešitelj leta

Pitbull | Avtor: EPA EPA
Največji čarovnik leta, brez katerega marsikateri izvajalec najbrž sploh ne bi prilezel na lestvice, je vsekakor Pitbull. Uspešno leto 2011 se je začelo s T-Painom in skladbo Hey Baby (Drop It To The Floor), ki je odmevala iz klubov po vsem svetu. Nato je sledilo sodelovanje z Jennifer Lopez, s katero sta zapela pesem On the Floor. Marca je z Ne-Yom izdal singel Give Me Everything, poleti pa je občinstvo osvajal z Marcom Anthonyjem in pesmijo Rain Over Me. Nazadnje pa je združil moči s Timbalandom in Davidom Guetto pri pesmi Pass At Me. Poleg Adele je Pitbull vsekakor ime, ki je zaznamovalo letošnje leto.

Okrogle obletnice v letu 2011

Nekateri glasbeni izvajalci so letos obeležili okrogle obletnice. Julija je minilo 40 let od smrti pevca skupine The Doors Jima Morrisona, 5. septembra pred dvajsetimi leti pa nas je zapustil Freddie Mercury, pevec skupine Queen. Istega meseca leta 1991 je Nirvana izdala album Nevermind, le dva meseca kasneje pa je nastal še en legendarni album – Achtung Baby skupine U2. Okroglo obletnico letos praznuje tudi Adi Smolar, ki je na slovenskih odrih prisoten že trideset let.

Zapustili so nas ...

V letu, ki je že skoraj za nami, smo izgubili kar nekaj velikih glasbenih imen. Marca je umrl r'n'b pevec Nate Dogg, junija nas je zapustil Brendi, le mesec kasneje pa je za vedno odšla soul pevka Amy Winehouse. Konec septembra smo se morali posloviti od našega legendarnega harmonikarja Lojzeta Slaka, novembra pa je umrl še igralec in raper Heavy D.

Razpadle skupine

Razžalostile pa so nas tudi nekatere skupine, ki so letos končale svojo skupno pot. Za konec sta se v začetku leta odločila Meg in Jack White iz skupine The White Stripes, aprila je razpadla skupina Faithless, septembra pa so se po 31 letih delovanja razšli ameriški rockerji R.E.M. Oktobra je Robbie Williams oznanil, da že drugič zapušča skupino Take That, Slovenci pa smo ostali brez Šank Rockerjev.

Turneja leta in slovenski srečnež leta

Koncert Britney Spears v Zagrebu. | Avtor: Pixsell Pixsell
Ob številnih turnejah glasbenikov je leto 2011 najbolj zaznamovala turneja Femme Fatale, pop princeske Britney Spears, ki se je na turnejo odpravila po dolgih letih premora. Zvezdnica je namreč dobro poskrbela za to, da se je o njeni turneji govorilo vseh šest mesecev, kolikor je trajala. Britney je v tem času obiskala 18 evropskih držav, med njimi tudi Hrvaško. In prav tam je osrečila 19-letnega Slovenca Ivana Stanojevića. Najboljši del koncertov je bil namreč zapeljivi ples, ki ga je Britney zaplesala naključnemu oboževalcu in prav to se je zgodilo Ivanu. Pevka ga je poklicala na oder, ga z lisicami priklenila na drog, mu nadela rozasto ruto s perjem in se ga oklenila z nogami. "Ko je dala noge okrog mene, sem bil v šoku, čeprav vem, da ona na nastopih to počne. Ves čas, ko sem bil na odru, sem bil v transu," nam je ob nepozabni izkušnji zaupal Ivan.

Na slovenskih odrih

Za nami je bogato obarvano leto na slovenskih odrih, kjer smo bili poleg številnih uspešnih slovenskih izvajalcev priča tudi mnogim svetovno znanim glasbenikom. Leto 2011 si bomo najbolj zapomnili po koncertu Siddharte, ki so kot prvi izvajalci nastopili na novem stadionu, ter po nastopih Stinga in Eltona Johna, čigar koncert je bil poseben tudi zaradi odličnega nastopa predskupine 2cellos. Ne smemo pozabiti še na nepozabne nastope skupin The National, The Ten Tenors, Editorsov in Interpola, ki so v Križankah nastopili avgusta. Junija smo uživali ob zvokih Zucchera, decembra pa smo plesali z Zdravkom Čolićem. Dogodek leta pa je bil vsekakor obisk Davida Guette in njegove gostje Paris Hilton, ki nas je o svojem prihodu presenetila šele na dan dogodka.

Stožice so se letos pošteno tresle tudi ob finalnem šovu Slovenija ima talent, na katerem je zmagala operna pevka Julija Kramar. Leto 2011 pa si bo dobro zapomnila tudi lanskoletna zmagovalka šova Lina Kuduzović, ki je decembra izdala svoj prvi album.

Letošnje leto je bilo na glasbenem prizorišču bogato, zdaj pa smo že v pričakovanju novih glasbenih dogodkov. Med njimi je tudi največji pevski šov X Factor, ki končno prihaja tudi k nam. Iskanje nove slovenske zvezde se začne že januarja, istega meseca pa bomo dobili tudi zmagovalca Misije Evrovizije. Novo glasbeno leto se bo torej začelo pestro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.