Magazin > Film & Glasba & TV
187 ogledov

To sta mentorja Kmetije

milan, karolina
1/3
Planet TV
To sta mentorja, ki bosta nadzorovala in urila tekmovalce šova Kmetija: Nov začetek.

Milan je gospodar svoje kmetije že več kot štirideset let. "Kmetijo in imetje sva z ženo pričela graditi takoj po poroki. Tisti trenutek sva imela le drug drugega in prepričanje, da bova s skupnimi močmi postavila trdne temelje za najini družini. Vse to nama je uspelo, za vse je bilo treba trdo delati,“ pravi 62-letnik, ki mu bo v oddaji kot druga mentorica družbo delala Karolina, ki je z možem kmetijo prevzela pred 24 leti. “Imela sem čudovito taščo, ki mi je pomagala, da sem delo dodobra spoznala in me naučila, da je ljubezen do zemlje – ne glede na pridelek – najpomembnejša, saj ti daje toliko, kolikor v njo vložiš,“ se začetkov na podeželju spominja simpatična 47-letnica.

Motila ju bo lenoba

Ali vas med snemanjem motijo kamere?
Milan: Kamera je zanimiv predmet, ki v mnogih vzbuja strah in se zato počutijo neprijetno. Sam teh težav nimam. Preprosto je ne opazim.
Karolina: Morda so me na začetku malo motile, a se nanje počasi privajam.

Kakšna je vaša vloga?
Milan: Svojo vlogo vidim v tem, da tekmovalcem naloge, ki jih je treba razdeliti, razložim čim bolj nazorno in jim poleg tega dam še nasvet, kako bi lahko nalogo čim bolj vestno izpolnili.
Karolina: Tudi jaz bom mentorica tekmovalcem in jim predajala naloge, jih ocenjevala in skrbela, da je na kmetiji vse v najlepšem redu.

Kaj pričakujete od tekmovalcev?
Milan: V tekmovalcih vidim sebe, zato pričakujem, da bodo ravnali vestno in da bodo naloge izpolnjevali tako, da bodo tudi sami zadovoljni.
Karolina: Upam, da tekmovalci niso tam samo zaradi denarja, ampak tudi zaradi volje do dela in ljubezni do zemlje.

Kakšne vrednote jim boste poskušali posredovati?
Karolina: Najpomembneje je, da kmetijo 'začutijo', postanejo del nje. Zagotovo je pri delu zelo pomembno, da delo opraviš pravi čas, zato vem, da bom kar precej stroga. Tudi sama moram delo opraviti dobro, drugače bi se v naših hribih težko preživelo.
Milan: Poglavitna vrednota je vestno delo. To je glavni motiv. Ta osnovna vrednota se v družbi namreč izgublja. V oddaji pa bomo vsi sodelujoči to vrednoto postavili nazaj na njeno zasluženo mesto.

Boste strogi? S čim bi vas tekmovalci najbolj razjezili?
Milan: S strogostjo imam nekaj težav, a zahteval bom, da se naloge izpolnijo. Tekmovalci me bodo torej najbolj razjezili z nedelom.
Karolina: Najbolj bom jezna, če bom videla, da se tekmovalci med seboj prepirajo, si mečejo polena pod noge in seveda, če bodo hinavski. Pa živalim ne sme manjkati hrane ...

Kakšen tekmovalec bi si zaslužil zmago?
Milan: Tekmovalec, ki izpolnjuje moje kriterije, bo takoj videl, kaj, kako in zakaj je treba zahtevano nalogo dokončati in bo s svojim pridnim delom dajal zgled ostalim. Podoben mora biti skrbnim in odgovornim staršem.
Karolina: Zmago si zasluži tisti, ki ima kmetijo preprosto rad. Težko je živeti in se s tem tudi preživljati, če kmetije ne čutiš. Kmetija pač ne daje materialnega bogastva, daje pa notranje zadovoljstvo in ljubezen, ki je drugje ni moč najti. Mislim, da bodo tekmovalci hitro spoznali prave kmečke vrednote in da bodo sami spoznali, da ni vse v denarju.

Pred kakšen izziv bi vi postavili tekmovalce, da bi ugotovili, iz kakšnega testa so?
Milan: Izzivi, ki so pred tekmovalci, so že dovolj velik zalogaj, tako da je iz njih mogoče izluščiti zmagovalca.

Kako se vam zdijo tekmovalci?
Milan: Tekmovalci so me zelo prijetno presenetili. Imam občutek, da so v to igro prišli z namenom, da pokažejo vrednote, ki se ljudem zdijo nepotrebne.
Karolina: Mislim, da vedo oziroma so že spoznali, da življenje na kmetiji ni luksuz, je pa bivanje prijetno, skromno … Vseskozi se nekaj spreminja, zato se moraš znati prilagajati in mislim, da bo nekaterim tekmovalcem to delalo težave.

Zakaj ste sprejeli ta izziv?
Milan: Zame največji izziv predstavlja spoštovanje dela in ustvarjalnosti. V tej zgodbi bom imel možnost, da bom tekmovalcem in tudi gledalcem odprl oči in jih na preprost način prepričal, da začnejo v svoj način dela spet vnašati osnovno življenjsko zahtevo.
Karolina: Predvsem zato, ker so mi avtorji oddaje rekli, da bodo kmečka opravila prikazali tako, kot se res opravljajo, in mi obljubili, da bodo morali tekmovalci garati, tako kot moramo garati tisti, ki se s tem preživljamo in živimo po načelu poštenosti in delavnosti.

Komentarjev 1
  • markhund 18:01 01.september 2014.

    To sta mentorja Kmetije he he vse za dober keš vse za dober dnar delejta na zemlji ne pa da sta jo zapustila a ne znata delat prava propadla birčaft k da bi jo mel pjanc v lasti