Magazin > Film & Glasba & TV
127 ogledov

Tokrat brez velikih filmskih imen

Jelena karleuša 24sata
V Sarajevu se je s podelitvijo nagrad zaključili 20. filmski festival. Slavila turško-francosko-nemška koprodukcija Pesem moje mame.

Sarajevski filmski festival sta sinoči zaključila srbska pevka Jelena Karleuša in župan Zagreba Milan Bandič, poroča 24sata. V preteklih letih so se festivala udeležila velika imena filmskega sveta, kot so  Angelina Jolie in Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Michael Fassbender, letos slavnih imen ni bilo.

Podelili Srca Sarajeva

Sarajevski  festival se je sinoči zaključil s podelitvijo nagrad. Nagrado srce Sarajeva za najboljši film je prejela turško-francosko-nemška koprodukcija Klama dayika min (Pesem moje mame) Erola Mintasa, Feyyaz Duma je bil za igro v njem razglašen za najboljšega igralca. Srce Sarajeva za najboljšo igralko je prejela Mari Kitia.

Mari Kitia je bila nagrajena za vlogo v gruzijskem filmu Patardzlebi (Neveste) v režiji Tinatin Kajrišvili.

Nagrado srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel nemško-hrvaški film Kokoška (Kokoška) v režiji Une Gunjak. Posebno priznanje žirije sta si med kratkometražci prislužila črnogorski Zakloni (Zavetja) v režiji Ivana Salatića ter madžarsko-romunski A kivegzes (Pogubljenje), ki ga je režirala Petra Szocs.

Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je prejel hrvaški film Goli (Goli) režiserke Tihe K. Gudac, posebno priznanje pa je žirija namenila hrvaško-nizozemskemu filmu Happily Ever After (Ljubezenska odiseja), ki ga je zrežirala Tatjana Božić.

SFF je v jubilejn 20. izdaji prikazal rekordnih 247 filmov. V tekmovalnem programu igranih filmov se je za nagrade potegovalo devet filmov iz širše regije. Ocenjevala jih je mednarodna žirija, ki ji je predsedoval madžarski režiser Bela Tarr.

V programu kratkih filmov je tekmovalo deset stvaritev mladih avtorjev, v sekciji dokumentarnih filmov pa 20 filmov.

Na festivalu vsako leto podelijo tudi častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k promociji in razvoju filmske industrije ter podporo in razvoj sarajevskega festivala. Letošnji dobitniki so mehiški igralec Gael Garcia Bernal, francoska modna oblikovalka in režiserka Agnes B ter bosanski oskarjevec Danis Tanović.

Festival so v prestolnici Bosne in Hercegovine prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, da bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.