Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Tolkiena navdahnile srbske bitke?

gospodar prstanov Žurnal24 main
V Beogradu so predstavili roman Bojana Medića "Čajni klub profesora Nikolića", v katerem avtor našteva podobnosti med trilogijo Gospodar prstanov in srbsko zgodovino.

Medić, po poklicu ekonomist, čigar najljubši pisatelj je J. R. R. Tolkien, je svojo zaljubljenost v srbsko zgodovino predstavil v obliki zanimive knjige, ki jo je literarni kritik Petar Arbutina označil za omembe vredno delo in potencialno literarno uspešnico. Petintridesetletni avtor je po njegovem mnenju ponudil nadvse izvirno razlago Gospodarja prstanov in številne primerjave med Tolkienovim delom in srbsko zgodovino, od kosovskih bitk do prve svetovne vojne.

Arbutina dodaja, da avtorja zgodovina ni zmedla in da je dokazal, da so Tolkiena med pisanjem navdihnili srbski junaki, ki so se kot hobiti proti imperiju zla borili kot Srbi proti Turkom in pozneje proti Avstro-Ogrski in Nemčiji.

"Medić je napisal dobro knjigo, ki ni dolgočasna in od bralcev ne zahteva poznavanja Tolkienovega opusa. Hkrati pa knjige ne moti pretirano prikazovanje srbske zgodovine," pravi kritik in dodaja, da avtor kljub temu dopušča možnost, da se z njegovo tezo marsikdo ne bo strinjal.

Medić je idejo za knjigo dobil med gledanjem filma Gospodar prstanov, ko družina hobitov uničuje simbol moči – prstan. Vzporednice med zgodovino in Tolkienovim delom je iskal tri leta. Naslov knjige "Čajni klub profesora Nikolića" pa je asociacija na "čajni klub" oxfordske univerze, kjer se je Tolkien dobival s prijatelji, kot je tudi ime profesorja Jovana T. Nikolića srbska različica Johna Tolkiena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.