Magazin > Film & Glasba & TV
7 ogledov

“Toplo pivo vrnemo“

Hladno pivo so v Sloveniji prvič nastopili v Celju, in sicer leta 1993. Žurnal24 main
Pogovarjali smo se s pevcem skupine Hladno pivo Miletom, ki nam je razkril recept za uspeh v glasbeni industriji.
1. Katero leto lahko označimo za uradno rojstvo benda Hladno Pivo?
To je bilo davnega leta 1997 v Sevnici, ko se je skupina mladih tabornikov odločila poimenovati svoj bend po svoji najbolj priljubljeni pijači - hladnem pivu!
2. Kdaj in kje ste prvič nastopili v Sloveniji? Kakšne spomine imate na ta koncert?
Mislim, da je bil prvi koncert leta 1993 v Celju. Še posebej odličen je bil občutek se umakniti iz Hrvaške, kjer je tiste dni divjala vojna. Spomnim se, da smo si izposodili jugota, ker nismo imeli avta. Očitno nas je bilo mnogo manj skupaj, ker smo se v avto stlačili štirje skupaj s kitarami (smeh). Koncert je uspel, a manj uspešna je bila vožnja nazaj, ker je bila nekomu od nas vzeta vozniška zaradi prevelike doze hladnega piva.
3. Kaj je razlika med vašimi začetki igranja na odru in pa današnjimi koncerti? Ste se kaj spremenili? Bi lahko rekli, da je danes pristop bolj profesionalen?
Spremenilo se je vse. Mi smo začeli, ko je bila situacija v naši državi obupna. Iz našega hobija smo uspeli narediti posel in stari hrvaški pregovor pravi, da tisti, ki rad opravlja svoj posel, v bistvu ne dela. Da, postali smo bolj profesionalni, a še vedno uživamo kot daljnega leta 1993 v Celju. Mislimo, da se to tudi vidi.
4. Kateri so vaši vzorniki - po kom ste se zgledovali?
Ko smo začeli smo bili pod vplivom The Ramones in pa Motorhead ter takratne jugoslovanske scene kot so bili Kud Idijoti, Zabranjeno pušenje in Azra. Vse tisto, kar smo lahko tudi sami odigrali in da ni zvenelo preveč katastrofalno.
5. Se strinjate z izjavo, da bendi, ki dosežejo kultni status, postanejo leni in se nehajo dokazovati?
Edini način, da postaneš velik bend v tako majhni deželi je, da z vsakim albumom dobivaš nove oboževalce. Za to pa so potrebne dobre pesmi. Lahko rečemo, da je dejstvo, da imam zdaj, po šestih albumih, več poslušalcev kot kdaj koli prej in da je novi album Knjiga žalbe zamikal tudi tiste, ki nas prej niso nikoli poslušali.
6. Kaj se je zgodilo s punk rock gibanjem? V kakšni meri je prisotno danes?
Mislim, da se je punk uspel obdržati, a se je spremenil od časov Sex pistols in Ramones. Zamisel, da lahko narediš bend, pa čeprav nisi podkovan glasbenik in da lahko izraziš svoje mnenje o svetu, je najbolj pomembno sporočilo punka. Po tej logiki je tudi hip hop samo nadaljevanje punka z drugačnimi sredstvi.
7. Ste že kdaj v lokalu dobili toplo pivo? Kaj storite v takšnem primeru?
Se je že zgodilo! Takrat ponavadi vrnemo pivo in prosimo natakarja, da nam prinese hladnega. Pivo pa tudi ne sme biti prehladno, ker potem izgubi okus. Zanimive so tiste steklenice, ki imajo termometer, ki spremeni barvo, ko je pivo prave temperature. Na Hrvaškem se nam seveda pogosto dogaja, da nas natakarji z nasmeškom sprašujejo, če bi radi hladno pivo, ha ha!
8. Kakšno se vam zdi slovensko pivo v primerjavi s hrvaškim?
Slovenci ste vedno imeli kvalitetno pivo, a tudi pri nas na Hrvaškem se je kvaliteta in ponudba piva zelo popravila. Pri vas najraje pijem Laško, doma pa Ožujsko pivo. Žal mi je, da se nekatera slovenska piva zdaj na hrvaškem proizvaja licenčno, ker sploh nimajo istega okusa.
9. Kaj pa, če primerjamo slovensko in hrvaško občinstvo?
Ni velikih razlik. Občinstvo Hladnega piva je povsod enako. To so temperamentni in kulturni ljudje, ki so dovolj napredni, da si znajo narediti kopijo našega CD-ja. Seveda pa so tudi izjeme!
10. Za konec pa še povejte kako bi povabili naše bralce na vaš sobotni koncert?
Če imate radi glasbo, na katero lahko istočasno skačete in meditirate in se pri tem ne počutite neumno, potem ne smete izpustiti nepozabnega dogodka, ki bo 13.oktobra v ljubljanski Cvetličarni Mediapark, kjer boste slišali stare in nove hite Hladnega piva!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.