Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Totalitaristična živalska farma

Živalska farma Arhiv LGL
Ob 19. uri bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana uprizorili lutkovno predstavo Živalska farma, ki je premiero doživela v četrtek.

Roman Živalska farma, ki ga je George Orwell po nekaj neuspelih poizkusih izdal avgusta 1945, smo dolgo brali kot kritiko Stalinovega totalitarizma, dejansko pa model ustreza kateremu koli totalitarizmu, tudi danes aktualni plutokraciji.

Ponujajo se naslednja vprašanja: Je pozitivna utopija sploh še mogoča? Kaj ponuditi mladim kot alternativo, če pa se vsak sistem lahko izrodi v različico totalitarizma? Je nujno, da jim ponudimo že izdelan sistem, ali je bolje, da jim privzgojimo vrednote in jih hkrati ves čas opozarjamo na možne napake? Če bodo v preteklosti prepoznali sedanjost in se učili za prihodnost, smo na dobri poti do boljšega jutri?

"Podrobnosti zgodbe so mi prišle na misel nekega dne (takrat sem živel v majhni vasi), ko sem videl majhnega dečka, kakih deset let je moral imeti, ki je po ozki stezi vodil vprežnega konja in mahal po njem z bičem, vsakič, ko je konj hotel zaviti. Na vsem lepem me je presunilo, da bi v trenutku, ko bi se take živali zavedele svoje moči, ljudje nad njimi ne imeli nobene moči več in da človek izkorišča živali malone enako kot bogati izkoriščajo proletarce." (George Orwell v Predgovoru k ukrajinski izdaji, 1947)

Za vstopnico boste odšteli 5,50 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.