Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Tožba zaradi tatuja

Mike Tyson je tetovatorju prepustil pravice za tatu. Žurnal24 main
Umetnik, ki je Miku Tysonu naredil tetovažo na obrazu, toži Warner Bros., ker so njegovo umetnino uporabili v filmu Prekrokana noč 2.

V Hollywoodu tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic niso nič novega, a takšne tožbe, kot je doletela filmski studio Warner Bros., še niso doživeli.

Tetovatorju S. Victorju Whitmillu, ki je za Mika Tysona oblikoval tetovažo, ki jo nekdanji boksar nosi na obrazu, se ne zdi prav nič smešno, da so njegovo delo brez privoljenja uporabili tudi v Prekrokani noči 2. Liku Eda Helmsa so namreč na obraz narisali enako tetovažo, ki krasi tudi majice, kozarce in druge marketinške proizvode. Kot pravi Whitmill, je Tysonova tetovaža "ena najbolj prepoznavnih v državi", zato zahteva ustavitev starta dolgo pričakovane komedije. "Ko je gospod Whitmill ustvaril tetovažo, mu je gospod Tyson prepustil avtorske pravice. Warner Bros. je, ne da bi gospoda Whitmilla vprašal za dovoljenje ali mu pripisal zasluge za kreacijo, njegovo delo kopiral na obraz drugega igralca. To neavtorizirano izkoriščanje tatuja pomeni kršenje avtorskih pravi," pravijo zagovorniki tetovatorja.

Edino upanje Warner Brothers je tako imenovana fair use obramba, se pravi pravica do parodije na račun tetovaže. Filmski studio se seveda boji, da bi sodnik res ustavil start filma, saj bi to pomenilo goro novih stroškov. Po vsej verjetnosti pa se bosta sprti strani izvensodno pogodili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.