Magazin > Film & Glasba & TV
94 ogledov

Tragična Romeo in Julija

Tragedija Romeo in Julija spada med najpogosteje uprizorjena Shakespearova dela Žurnal24 main
Le kdo ne pozna znamenite ljubezenske zgodbe o Romeu in Juliji? Slavno Shakespearovo delo si lahko ob 19.30 ogledate v Mestnem gledališču Ljubljana.

Mladostniško vihravi Romeo (Matej Puc) na plesu Capuletovih opazi  lepo Julijo (Nika Rozman). Ne vedoč, da sta sin in hči sprtih družin, se strastno zaljubita. Skrivaj se poročita in v poročni noči užijeta slast telesne ljubezni, nato pa mora Romeo zaradi spleta nesrečnih dogodkov in nesmiselnih smrti zapustiti mesto. Julijin oče (Jožef Ropoša) medtem vsiljuje hčeri drugega snubca. Julija v skrajni stiski privoli v srhljivi "rešilni" načrt patra Lorenza (Milan Štefe). Sledi vrsta usodnih naključij in tragičnih preobratov, načrt se izjalovi, posledica pa je smrt mladih zaljubljencev.

Tragedija Romeo in Julija je eno zgodnejših Shakespearovih del in verjetno najslavnejša ljubezenska zgodba vseh časov. Vsaj toliko kot o ljubezni pa nam govori tudi o sovraštvu. Kaj je bil vzrok za silno sovraštvo med veronskima družinama Capuletov in Montegov, ne bomo nikoli izvedeli. Vemo pa, da je togotna zaslepljenost sprožila plaz usodnih dogodkov, ki so strahotno zaznamovali vse, spoznanje o nesmiselnosti njihovega početja in sprava pa sta, kot se to mnogokrat zgodi, prišla prepozno. Poleg ljubezni in prijateljstva, sovraštva, maščevalnosti in smrti so teme za vse čase tudi boj posameznika proti družbi, pomen usode in naključij v človekovem življenju, mladostniška nepremišljenost in prepad med generacijami.

Predstava traja 2 uri in 40 minut in ima en odmor, cena vstopnice pa je 12,40 do 15,10 evra

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.