Magazin > Film & Glasba & TV
80 ogledov

Traven: "Okoli sebe zbereš ekipo, ki ji zaupaš"

Bojan Traven Matej Leskovšek/Planet TV
"Te stvari so zoprne. Predvsem za tiste, ki bodo odšli. Ko imaš neko vizijo, okoli sebe zbereš ekipo, ki ji zaupaš. Tukaj ni nič osebnega," o odpuščanjih pravi Bojan Traven, novi direktor informativnega programa in športa na Planet TV.

Junija je na Planet TV zavel nov veter, ki je dvignil veliko prahu. Novi direktor informativnega programa in športa Bojan Traven se je namreč lotil korenitih sprememb, med drugim je zamenjal vse voditelje oddaje Danes in tudi nekaj novinarjev.

Na tiskovni konferenci ob koncu oddaje Pogledi Slovenije ste rekli, da ste zaradi razkrivanja tajkunsko-političnih povezav osiveli in da so vas zaradi tega že trikrat pregnali z medijev. Novinarstva se očitno kljub temu niste naveličali?
Tega takrat nisem rekel, ker bi se česarkoli naveličal. Takrat smo bili v obdobju, ko se je medijski prostor precej zapiral. Zdaj smo prišli do predčasnih volitev in zdi se, da se medijski prostor spet odpira. Z Marijanom Jurencem, ki je prevzel vodenje Planet TV, sem v preteklosti - na POP TV in na Hrvaškem - zelo dobro sodeloval. Izbira, da se mu pridružim, je bila zato logična.

Če gre verjeti govoricam, z generalnim direktorjem podjetja Antenna TV SL Marijanom Jurencem rešujeta Planet TV, časa pa imata le še do konca leta. Kako to komentirate?
Menite, da lahko takšna infrastruktura, tako hitro propade? Kvečjemu se lahko zamenja kakšen lastnik, kar je v kapitalizmu normalno. Doslej se je na ta način pri nas zaprla le ena televizija, in to je bil TV3. Kot sem seznanjen, so zaradi tega trije švedski direktorji ostali brez služb. Vsak lastnik hoče podjetje vsaj za en cent prodati. Menim, da te govorice kvečjemu spodbuja konkurenca ali pa gre za nepoznavanje.

Res pa je, da se vam s prenovo oddaje Danes mudi? Štartate že 14. julija.
Tukaj ni neke velike filozofije. Imamo ekipo, ki zna delati, zato ni razloga, da bi odlašali do jeseni. Infrastruktura je postavljena in deluje. Le novinarski del bomo malo prevetrili. Del ekipe bo prišel, del odšel …

Zakaj ne začnete že 13. julija, ko so volitve?
Ker še ne bomo pripravljeni. Volilni dan je za vsak informativni program nekaj posebnega, še posebej za televizije. Ko sem preračunaval stroške, sem ugotovil, da je čisto vseeno, ali začnemo dan pozneje.

Ste, preden ste se pridružili ekipi, gledali Danes?
Sem.

Rating Danes se je v zadnjih šestih mesecih v primerjavi z letom prej dvignil za 84 odstotkov, share pa za 70. Zakaj se oddaji Danes po gledanosti kljub temu ni uspelo bolj približati 24 uram in Dnevniku?
Ni razloga, da bi to komentiral. Gre za ekipo Rajka Geriča, ki je po mojem mnenju delala po svojih najboljših močeh. Imeli so svojo filozofijo, sedaj pa prihaja nova filozofija.

Kakšna bo ta nova filozofija?
Prepričan sem, da je televizija v tem trenutku v položaju, v katerem so bili časopisi, ko se je pojavil radio. Časopisi so si morali poiskati novo vlogo, saj pri informiranju niso bili več prvi. Zaradi interneta se to danes dogaja s televizijo. Vsi, od študentov do upokojencev, si lahko izsek s tiskovne konference ogledajo na spletu, kjer se informacije sproti osvežujejo. Pri tej poplavi informacij je treba televiziji dati novo vlogo, če bo hotela preživeti. Govorim o analizi in komentarju, s pomočjo katerih bodo ljudje razumeli, kaj vse te informacije, s katerimi so bombardirani, pomenijo. Doslej je bilo treba na te analize počakati do večernih poročil, mi pa jih bomo ljudem ponudili že med 19. in 20. uro.

Prenovili boste tudi studio. Kakšni so stroški?
Niso visoki, ker gre samo za prenovo.

Kakšna bo sedaj vloga voditelja?
Voditelj ne bo le bralec, ampak bo sedaj novinar, ki bo intervjuval goste in komentiral. Tudi zato je bilo treba poiskati drugačen profil voditelja. Za realizacijo našega koncepta potrebuješ novinarsko zelo angažiranega človeka.

Bojan Traven | Avtor: Matej Leskovšek/Planet TV Matej Leskovšek/Planet TV
Zamenjali boste vse voditelje Danes. Anja Markovič bo informativno oddajo vodila ob koncu tedna, Mirko Mayer in Uroš Slak pa ob delavnikih. S Slakom sta dobra prijatelja. Je težje biti šef prijatelju? 
Ne, zelo enostavno. Ker sva prijatelja, sem lahko bolj neposreden in odkrit. Pri ljudeh, ki jih ne poznaš dobro, ne veš, kako se bodo odzvali in je zato potrebnega več razlaganja in argumentiranja. Midva pa si v treh stavkih poveva, kaj in kako.

Kot novinarja v vaši ekipi ostajata sedaj že nekdanji odgovorni urednik Danes Rajko Gerič in voditelj Tomaž Bratož. V kakšnih odnosih ste z njima?
V redu. Z Rajkom, ki ga poznam tudi zasebno, sva se kar nekaj časa pogovarjala. Rekel sem mu, da gre le za funkcije in da je naš primarni poklic biti dober novinar. Vse ostalo s sabo prinesejo neka življenjska obdobja. Mislim, da je Rajko to razumel in da bo, ker je odličen novinar, delo dobro opravil. Tudi Tomaž je dober novinar, še zlasti v javljanju v živo.

Potrč je sodelovanje pri oddaji Danes odklonil iz zasebnih razlogov, na Facebooku pa je napisal tudi, da ve, kako divje je z vami.
Seveda bo divje. Redakcije, v katerih ni divje, propadejo oziroma imajo velike težave.

Drži se vas sloves, da ste obsedeni z nadzorom. Kako bi se opisali kot šefa?
Predvsem zahtevam delavnost. Ker sem sam delaven, želim, da so delavni tudi ostali. Vsak se lahko zmoti, problem pa je, če nekaj zamočiš zaradi lenobe. Treba se je potruditi in dati vse od sebe. Zavedati se je treba, da delavnik traja od ponedeljka do nedelje in da novinarstvo ni poklic, ampak je način življenja.

Ste zamenjali tudi novinarje?
Nekateri bodo odšli, nekaj novih bo prišlo, nekaj smo jih kupili … Te stvari so zoprne. Predvsem za tiste, ki bodo odšli. Ko imaš neko vizijo, okoli sebe zbereš ekipo, ki ji zaupaš. Tukaj ni nič osebnega. Mislim, da bodo to morali ljudje razumeti. Sramotno je, kam smo novinarstvo pripeljali, a za to smo si krivi sami, ker smo bili lenobni, politikantski in ker smo imeli premalo znanja. To je pripeljalo do tega, da so nas ljudje začeli manj gledati, manj brati in poslušati. Ne čudim se, da časopisom pada naklada in ne govorim o tem, da bi morali iti vsi v rumeno. Ljudje hočejo kvaliteto novinarstvo, resnico, pošteno informacijo. To pa jim lahko dajo le ljudje z neko integriteto, tisti, ki jim ljudje zaupajo.

Se nam tudi pri vremenarjih obetajo spremembe?
To bomo pa še videli. Bojan ostane. Bomo pa vreme poglobili.

Še vedno nameravate kandidirati za župana Bohinja, Uroš Slak pa bo še naprej ostal izvršni direktor Slovenian Business Cluba. Vas ne skrbi, da bi prišlo do navzkrižja interesov?
Svoj zasebni interes in ambicije uresničujem skozi svoj poklic, tukaj pa gre za idejo o skupnem dobrem. To, da smo se kot skupina že pred pol leta odločili, da bomo skušali nekaj narediti, je v bistvu naš dolg do Bohinja. Če se hočemo tam postarati, je treba prevzeti odgovornost, se izpostaviti in nekaj narediti. Nihče ne razmišlja o politiki, ampak le o projektih. Gre za to, da postavimo neko infrastrukturo in da ljudem priskrbimo delo, da mladi ne bi več odhajali. Uroševa ideja o skupini etičnih, visokoprofesionalnih in uspešnih poslovnežev se mi zdi zelo dobra. Zakaj bi to zapuščal? To mu bo pri vodenju kvečjemu koristilo. Prepričan sem, da bo Uroš prvi odreagiral, če bi se pri širjenju kluba zgodila kakšna napaka. To me sploh ne skrbi.

Če bi pa bilo kljub temu treba koga od poslovnežev v oddaji malce trše prijeti …
To je pa najmanjši problem. Tudi jaz na primer politike osebno poznam. Tukaj je treba točno vedeti, kaj je posel in kaj je družba. 

Oddajo Pogledi Sloveniji na RTVS je po vašem mnenju odnesla oddaja o prodaji Mercatorja. Slak je takrat poudaril, da bi morala biti RTVS branik svobode novinarstva pred kapitalskimi lobiji in politiko. Sedaj sta spet na komercialnem mediju, ki je odvisen od oglaševalskega kolača. Vas skrbijo morebitni pritiski na vaše delo?
Pritiski bodo. Zaradi izkušenj, ki jim imam z Jurencem, pa o tem nisem veliko razmišljal. Z njim sem o teh stvareh vedno izjemno veliko pogovarjal. Še vedno sva prišla do pametnega kompromisa. Zaveda pa se, da bom, kadar je treba, vedno udaril, in to ne glede na to, kaj si on misli. On je doslej še vedno stopil na mojo stran. Do njega gojim popolno zaupanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.