Magazin > Film & Glasba & TV
7 ogledov

Trip hop v Križankah

Edina stalna in istočasno ustanovna člana skupine Massive Attack sta vokalista R Žurnal24 main
V Križankah smo imeli v četrtek, 10. julija, priložnost videti na delu angleške Massive Attack. Precej so k eksperimentalni trip hop fascinaciji dodali tudi vizualni odrski efekti, ki so bili stalnica celotnega nastopa.

Ustvarili so svojevrsten presežek, ki pa ni bil pogojen s samim srednje statičnim nastopom, vendar predvsem z bliskajočimi se vizualno-svetlobnimi efekti in političnimi vložki v slovenskem jeziku kot kuliso njihovim komadom. Govorimo o napisih, kot so Porejeni Tom, Sara iz Big Brotherja, Eva Irgl je samska, Kako si kaj? ter Nedolžni se nimajo česa bati. V ozadju so se pogosto vrteli naslovi časopisnih člankov s politično noto. Popeljali so nas na posebni komercialni artistični let, saj se je v ozadju kazal primer voznega reda na letališčih.

Edina stalna in istočasno ustanovna člana, vokalista Roberta Del Naja in Grantley Marshall z umetniškim imenom Daddy G, sta najprepoznavnejša obraza, ki poosebljata večinski del omenjene statičnosti. Predvsem slednji se je lahkotno zibal v počasnejših ritmih in smehljaje spremljal burne odzive množice. Bend iz Bristola, ki trenutno dela na peti studijski plošči z delovnim naslovom Weather Underground, je znan po številnih sodelovanjih z glasbeniki, kot so Sinéad O'Connor, David Bowie, Andy Horace … Slednji, ostareli reaggae pevec, ki je vokalna stalnica vseh njihovih albumov, se jim je na odru poleg vokalistk Share Nelson in Elisabeth Fraser večkrat pridružil. Barbika z angelskim glasom Elisabeth Fraser je deloma zaradi privlačnega izgleda, deloma zaradi magičnega učinka glasu vedno požela najglasnejše aplavze. Temnopolta ženska Shara Nelson je najbolj blestela pri izvedbi komada, prelomnega hita iz leta 1991, izdanega na prvencu Blue Lines z naslovom Unfinished Sympathy, ki se ga z MTV-ja spominjam kot desetletni mulc. Ta združuje temno podlago s svetlim zvončkljanjem, kjer se zvok ves čas nadgrajuje, vendar se na koncu pretirano ne razvije. Ves čas ostaja na točki nedokončane simpatije, kot pravi sam naslov. Odigrali so dva dodatka, od tega se je prvi začel s skrajšano verzijo komada Angel, drugi pa s Carmacoma, ki je pomenil zaključek večera. Slišali smo lahko tudi Mezzanine, All I Want in hite Teardrop, RedLight, Safe From Harm.


Massive Attack so svojevrsten presežek dosegli predvsem z bliskajočimi se vizualno-svetlobnimi efekti in političnimi vložki v slovenskem jeziku kot kuliso njihovim komadom. © Marko Šeruga

 
Razprodani koncert brez predskupin je trajal slabi dve uri. Slovo je Robert zaobjel z besedami “It's been amazing here in your beautiful town”. In tako kot pravi misel Hueya Newtona: “Lahko zapreš revolucionarja, ampak ne moreš zapreti revolucije!” ,  velja podobno za njihovo glasbo. Tudi če se bend upokoji na tej točki, bo za njimi še vedno ostala bogata zapuščina svojevrstnega zvoka, ki so ga ustvarjali od leta 1988, odkar obstajajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.