Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Trnfest gre na tržnico?

Vito Rožej Saša Despot
Končuje se Trnfest. “Vsako leto sem na koncu festivala obljubil, da se naslednje leto vidimo. Letos ne morem,” je črnogled Vito Rožej.

Jutri se bo z nastopom skupine Red Five Point Star končal zadnji Trnfest. Je bil obisk tudi letos dober?
Obisk je ob lepih dnevih dober, se pa že dve leti zapored zelo pozna, da ljudje niso več tako žejni, kot so bili, ker jim žep tega ne dopušča več. Že nekaj let tudi nimamo več nemirov zaradi pijanosti, ker je to postal luksuz.

Obiskovalci Trnfesta se vsak dan sprašujejo, ali je ta res zadnji. Kako kaže zdaj?
Nič drugače kot pred njegovim začetkom. Odvisno je, kdo bo lastnik prostora. Razumem, da je potreba po takšnem festivalu velika, a nič ne morem obljubiti. Vsako leto sem na koncu festivala obljubil, da se naslednje leto vidimo. Letos ne morem in tudi ne vem, ali lahko to kdo naredi.

Upravitelji stare tržnice v Šiški so dejali, da vam bodo ponudili prostor za Trnfest, ki bi se lahko imenoval Returnfest. Ste zasledili to idejo?
Prvič slišim zanjo, je pa vsekakor zanimiva. V Ljubljani je veliko prostorov, ki bi si zaslužili oživitve. Saj je tudi Trnfest pred več kot 20 leti nastal zato, ker se ni nič dogajalo. V napol vojnih časih na Hrvaškem ni veliko ljudi hodilo na počitnice in je bilo treba nekaj narediti. Ideja ni za odmet, seveda.

Če vam v Šiški ponudijo prostor, boste razmislili o njem?
Razmislili vsekakor bomo, je pa vsak prostor treba napolniti z vsebino, da z leti dobi dušo. Tržnica Šiška jo je že imela in jo tudi ima, kar se tiče izmenjevalnice otroških reči in podobnih stvari. Zagotovo je Spodnja Šiška prostor, ki je blizu centra. Tam se pravzaprav ne dogaja veliko, če izvzamemo Halo Tivoli, ki ni tako vezana na lokalno okolje.

Pa je Trnfest sploh lahko v Šiški, ne v Trnovem?
Ne vem, ampak tak festival bi bil drugačen. Težko je kaj reči za eno leto vnaprej.

In kaj zdaj?
Septembra bomo imeli še en občni zbor, na katerem bomo proučili, kako stojimo po tem Trnfestu. Oglasil sem se tudi pri ministru za kulturo, kjer so mi pomagali z nasveti. Bomo videli, ali bodo sklenjeni kakšni dogovori o morebitni nadaljnji uporabi te hiše. Neke možnosti se nakazujejo, ampak je prezgodaj za kakšne sklepe. Javni financerji so v kriznih časih zelo omejeni in težko je najti rešitve.

emonska promenada | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

 

Emonska promenada

Kaj. Mednarodni ulični festival, na katerega so še posebno toplo vabljene družine. V gledališču na prostem ter na ustvarjalnem sprehajališču za otroke in odrasle si bodo obiskovalci lahko ogledali več kot 27 gledaliških dogodkov iz osmih držav, posebna pozornost pa bo namenjena kreativnemu ustvarjanju na prostem, ki ga izvajamo s Hišo otrok in umetnosti.

Kje in kdaj. Na Emonski cesti od Mirja do Eipprove ulice do 31. avgusta od 18. do 21. ure. Vstop na vse prireditve bo prost.

Prihodnost. Emonska promenada bo po vsej verjetnosti ostala, tudi če Trnfesta ne bo več, saj poteka na javni površini,” napoveduje organizator festivala Kud France Prešeren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.