Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Tujci so za alternativo

Neomi Blaž Zupančič, Kino Šiška
Teden slovenske glasbe. Na prvi izvedbi festivala se bodo predstavili zlasti alternativci.

V prestolnico čez dober mesec prihaja prvi Slovenski teden glasbe (STG), ki se bo odvijal od 21. do 25. marca v prostorih Kina Šiška, Klubu K4, Gala hali na Metelkovi in v Orto baru, predstavil pa bo predvsem klubsko in popularno glasbo. Festival je namenjen širokemu spektru glasbene scene (izvajalcem, menedžerjem, agentom, organizatorjem, distributerjem, producentom), pozabiti pa ne gre niti na obiskovalce, ki se bodo lahko udeležili koncertov 15 skupin.

Domačih 15 izbrala mednarodna komisija

Zasedbe, ki bodo igrale na festivalu, je na podlagi prejetih prijav na razpis izbrala mednarodna strokovna komisija, to pa so najbolj navdušili Barely Modern, Beatmyth, Dandelion Children, Dežurni krivci, Hex, LastDayHere, London, Mojcart, Neomi, Noctiferia, The Tide, The Toronto Drug Bust, Torul, ŠKM banda in Werefox. "Žanrsko sem bil presenečen, da so izbirali večinoma bende, ki so nažigali. Polovica bendov, ki so šli naprej, izvira iz alternative, kar samo potrjuje tezo, da je za tuji trg zanimiva zgolj slovenska alternativna glasba," je izbor povzel Andrej Sevšek, producent glasbenega programa STG, in nadaljeval: "Veliko hodim po festivalih v tujini in opažam, da prav ti vzgajajo mlade v kritične poslušalce glasbe. STG bi se moral zgoditi že pred desetimi leti, a bolje zdaj kot nikoli." Direktorica STG Mateja Koren pa je dodala: "Namen STG je spodbujati slovensko glasbo, jo pre(d)staviti v mednarodno okolje in poskrbeti za razvoj novih kreativnih idej. Za zdaj smo naleteli na dober odziv pri vseh vpletenih."

Na STG tudi privlačne nagrade

"Super bi bilo, če bi se nam uspelo prebiti na kakšen festival. Dobro je tudi, da so bende izbirali tuji predstavniki, pri katerih je bilo edino merilo dobra glasba. STG se mi zdi dobra ideja, potrebujemo pa še kakšen večji festival," se je nastopa na STG veselil Žiga Petkovšek iz Barely Modern. Večjega bo morda, sicer ne pri nas, tudi dobil, saj se vse izbrane skupine potegujejo za nastope na štirih večjih tujih festivalih: srbskem Exitu, madžarskem Szigetu, hrvaškem Terraneu in avstrijskem Waves Vienna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.